ЕЦБ свали рекордно лихвите в Еврозоната


Мария Генчева | юли 05, 2012 | Коментари 0 Европейската централна банка намали до рекордно ниски равнища лихвите по кредити и депозити за банките от Еврозоната, съобщи Би Би Си. Лихвата за кредитиране падна от 1 % на 0,75 %, а доходността на депозитите на европейските банки в ЕЦБ бе намалена от 0,25 % до […]

Европейската централна банка намали до рекордно ниски равнища лихвите по кредити и депозити за банките от Еврозоната, съобщи Би Би Си.

Лихвата за кредитиране падна от 1 % на 0,75 %, а доходността на депозитите на европейските банки в ЕЦБ бе намалена от 0,25 % до нула. Целта на мярката е да се стимулира междубанковото кредитиране, вместо депозирането на свободните пари на банките в ЕЦБ, което досега се извършваше при доходност от 0,3 %.

Междувременно проучване показа, че секторът на услугите в Еврозоната продължава да се свива, а валутният съюз ще отбележи съвсем малък или нулев икономически растеж за второто тримесечие на годината. Според шефа на ЕЦБ Марио Драги до края на годината той ще се възстанови. На пресконференция Драги уточни също, че сегашните проблеми не могат да се сравняват по тежест с кризата от 2008 г. и положението е по-добро.

Публикувано в : Бизнес новиниФинансови новини

Тагове:


Инстрейд Застрахователен брокер

Отбелязано с:  

Коментирай