Ето го първия ядрен автомобил – Блиц


Идеята за създаване на автомобил, използващ ядрена енергия не е нова. Още през 2009 г. Cadillac показа концепт, който в качеството си на гориво използва радиоактивен материал. Това обаче бе само макет, тъй като не разполагаше със силов агрегат. Просто никой не можеше да си представи, че мощността на ядрен реактор е съвместима с техническите […]


Идеята за създаване на автомобил, използващ ядрена енергия не е нова. Още през 2009 г. Cadillac показа концепт, който в качеството си на гориво използва радиоактивен материал. Това обаче бе само макет, тъй като не разполагаше със силов агрегат. Просто никой не можеше да си представи, че мощността на ядрен реактор е съвместима с техническите характеристики на автомобила.На различно мнение обаче е американецът Чарлз Стивънс, който заедно с група инженери от компанията Power Systems разработи ядрен реактор с такава цел. В концептуалния модел Thorium ще се използва тежкия, но слабо радиоактивен торий. Според учените един грам от този елемент може да замени близо 30 000 литра бензин.

Остатъкът от електроенергията, изработвана от реактора, може да бъде вкарвана в електропреносимата мрежа или да бъде насочена към други електрически устройства. Компанията на Стивънс е на мнение, че до 2 години ще може да покаже пред публика завършен прототип на превозно средства, задвижвано от ядрен реактор.

„Един грам торий произвежда повече енергия отколкото 28 000 литра бензин, а осем грама от този елемент са достатъчни да осигурят на Thorium вечен живот”, обяснява Стивънс. И уточнява, че двигателят тежи 227 кг., което го прави достатъчно лек и компактен, за да се събере под капака на стандартен автомобил.


автомобил – Google News

Отбелязано с:  

Коментирай