ЕС утвърди приоритетите за създаването на Енергиен съюз


На срещата на върха на ЕС в Брюксел бяха утвърдени основните приоритети за създаването на Европейски енергиен съюз, включително „повишаване на прозрачността“ на междуправителствените споразумения в областта на доставките на природен газ от страни извън ЕС. Това се посочва в комюникето за срещата на високо равнище за Енергийния съюз. Форумът призова да се гарантира пълно […]

На срещата на върха на ЕС в Брюксел бяха утвърдени основните приоритети за създаването на Европейски енергиен съюз, включително „повишаване на прозрачността“ на междуправителствените споразумения в областта на доставките на природен газ от страни извън ЕС.

Това се посочва в комюникето за срещата на високо равнище за Енергийния съюз.

Форумът призова да се гарантира пълно съответствие с европейското законодателство на всички споразумения, свързани с покупката на газ от външни доставчици, като се повиши прозрачността на тези споразумения.

В същото време на срещата на върха на ЕС бе подчертана „необходимостта да се гарантира търговската тайна на договорите за доставка на газ“.

„Ние тъкмо завършихме първата сесия, на която се обсъжда Енергийния съюз. Тъкмо направихме голяма стъпка напред – всички лидери подкрепиха създаването на Енергийния съюз“, съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск. „Всички лидери се съгласиха да се засили прозрачността на газовия пазар, за да не злоупотребяват доставчиците, да нямат възможност да нарушават законодателството на ЕС и да намаляват енергийната сигурност на съюза“, добави Туск.

По-рано през деня се проведе координационната среща на левите премиери и еврокомисари, след която председателят на ПЕС Сергей Станишев заяви, че “Енергийният съюз е необходим на Европа. Една от основните му функции е сигурността на доставките, особено важна за България и страните от Централна и Източна Европа“.

„Обединихме се зад идеята за създаване на Европейски Енергиен съюз, но настояваме за възможности и механизми за борба с енергийната бедност. В много европейски страни хората нямат финансова възможност да плащат месечните си сметки за ток и трябва да търсим адекватно и възможно решение на този социален проблем. Много от левите премиери и еврокомисари са на мнение, че Енергийният съюз не може да бъде разглеждан само като пазар, трябва да има и социален аспект на тази обща европейска политика“, заяви Станишев.

На срещата присъстваха президентът на Франция – Франсоа Оланд, канцлерът на Австрия – Вернер Файман, премиерите на Дания – Хеле Торнинг-Шмит, на Хърватия – Зоран Миланович, на Чехия – Бохуслав Соботка, на Швеция – Стефан Льовен, на Малта – Йозеф Мускат, на Люксембург – Жан Аселборн, както и министърът на външните работи на Холандия – Берт Кундерс, лидерите на испанските и португалските социалисти Педро Санчес и Антониу Коща. В срещата участие взеха и председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, еврокомисарите Федерика Могерини – върховен представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката за сигурност и заместник-председател на Европейската комисия, Франс Тимерманс – първи заместник-председател на Европейската комисия, Пиер Московиси – комисар по икономически и финансови въпроси, данъчно облагане и митнически съюз, Марош Шефчович – заместник-председател на Европейската комисия за Енергийния съюз, както и председателят на Групата на социалистите и демократите в европарламента Джани Питела.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай