ЕС с нови санкции за Русия, но ще изчака с прилагането


Още по темата Русия може да затвори въздушното си пространство за западни авиокомпанииПреди 13 часа Френски депутати се обявиха срещу антируските санкцииПреди 5 дни Страните от Европейския съюз приеха новите санкции срещу Русия, но ще изчакат няколко дни с прилагането им, предаде ДПА, цитирайки председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой. Решението е мотивирано от […]

Още по темата

  • Русия може да затвори въздушното си пространство за западни авиокомпании
    Преди 13 часа

  • Френски депутати се обявиха срещу антируските санкции
    Преди 5 дни

Страните от Европейския съюз приеха новите санкции срещу Русия, но ще изчакат няколко дни с прилагането им, предаде ДПА, цитирайки председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

Решението е мотивирано от постигнатото в петък примирие между украинското правителство и сепаратистите в Източна Украйна, за които Западът смята, че са подпомагани от Русия.

„Влизането в сила на санкциите чрез публикуването им в Официалния вестник на ЕС ще стане в следващите няколко дни. Това ще осигури време за оценка на прилагането на споразумението за примирие в Украйна и на мирния план“, се казва в съобщение, разпространено от кабинета на Ван Ромпой.

„В зависимост от ситуацията на място ЕС остава в готовност да преразгледа приетите санкции в цялост или частично“, пише още в текста, където се отбелязва, че санкциите целят да насърчат „промяна в действията на Русия за дестабилизиране на Източна Украйна“.

Новите санкции трябва да ограничат достъпа до капиталовите пазари за големите руски петролни компании Роснефт и Транснефт, както и петролните дейности на руския газов гигант Газпром, съобщи европейски източник. Те засилват и приетите в края на юли мерки в областта на продажбите на Русия на стоки с двойна употреба за граждански и военни цели и на чувствителни технологии в енергийния сектор.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай