ЕС може да отстъпи със 7 години за Solvency II


Мария Генчева | юни 20, 2012 | Коментари 0 Европейският съюз обмисля да даде отсрочка от 7 години за въвеждането на някои изисквания от новата директива за застрахователите Solvency II, за да облекчи тежестта върху животозастрахователите, които остро критикуват правилата, съобщава Ройтерс. Обект на дискусиите са правилата, които определят какви резерви трябва да държат застрахователите, […]

Европейският съюз обмисля да даде отсрочка от 7 години за въвеждането на някои изисквания от новата директива за застрахователите , за да облекчи тежестта върху животозастрахователите, които остро критикуват правилата, съобщава Ройтерс.

Обект на дискусиите са правилата, които определят какви резерви трябва да държат застрахователите, за да могат да покрият адекватно поетите рискове. Като цяло Solvency II предвижда тези резерви да се изчисляват на базата на поетите рискове, а не на оборота, както бе досега. Животозастрахователите обаче остро критикуват директивата, тъй като след преизчислението се оказва, че те трябва да държат по-големи резерви от досегашното ниво. В същото време те са поели дългоспорочни ангажименти с клиентите си за осигуряване на висока доходност по застраховките им. Ниските лихви на пазарите спъват това, а изискванията за допълнителни резерви са още едно препятствие пред тях.

Затова ЕС обмисля да даде на животозастрахователите преходен период от 7 години, в който те ще могат да изчисляват резервите си по старата система. За този период те ще трябва да намерят алтернативен начин за закрепване на финансите си в настоящата пазарна ситуация, или пък ще се надяват лихвите и пазарите отново да тръгнат нагоре и да увеличат приходите им.

Решение за това облекчение на правилата още не е взето, но се очаква да бъде гласувано през юли. Solvency II трябва да влезе в сила през 2014 година.

Публикувано в : ЗастрахованеЗастрахователни новини

Тагове:


Инстрейд Застрахователен брокер

Отбелязано с:  

Коментирай