Електронните цигари не били по-малко вредни


Мария Генчева | сеп 03, 2012 | Коментари 0 Електронните цигари се рекламират като по-безвредна алтернатива на пушенето, но може да се окажат също толкова опасни, става ясно от изследване, представено на годишния конгрес на Европейското респираторно общество във Виена, съобщи в. “Дейли мейл”.Тези устройства, повечето от които се внасят от Китай, причиняват увеличение на […]

Електронните цигари се рекламират като по-безвредна алтернатива на пушенето, но може да се окажат също толкова опасни, става ясно от изследване, представено на годишния конгрес на Европейското респираторно общество във Виена, съобщи в. “Дейли мейл”.
Тези устройства, повечето от които се внасят от Китай, причиняват увеличение на въздушната резистентност на белите дробове, което означава, че в кръвта се абсорбира по-малко кислород.
Изследването е направено от учени в Атинския университет. Те направили експеимент с осем непушачи и 24-ма пушачи, от които 11 с нормална функция на белите дробове и 13 с астма. Всеки от тях трябвало да пуши електронна цигара в продължение на 10 минути, след което учените измерили въздушната резистентност със серия от тестове.
Тестовете при всички показали увеличение на въздушната резистентност. То било най-ясно изразено при групата пушачи със нормални бели дробове, и малко по-малко при непушачите. При тези с астма разликата била почти незабележима.
Въздушната резистентност останала висока в продължение на 10 минути след пушенето на електронната цигара, като още не е ясно дали това причинява някакви трайни ефекти. С изследването обаче учените искат да докажат, че електронните също не са безвредни и няма доказателства, че са по-безопасната алтернатива на тютюна.

Публикувано в : Без категорияЗастрахованеЗастрахователни новиниИнтересно

Тагове:


Отбелязано с:  

Коментирай