Електоромобилите се оказаха не толкова „зелени”


Електрическите коли се смятат за по-екологични от останалите, но всъщност не са чак толкова „зелени”, колкото се твърди. Това посочва изследване на Норвежкия университет по наука и технологии, публикувано от Би Би Си. В изследването се посочва, че при производството на електричество с въглища вредните емисии са далеч повече, отколкото при шофирането на бензин или […]

Електрическите коли се смятат за по-екологични от останалите, но всъщност не са чак толкова „зелени”, колкото се твърди. Това посочва изследване на Норвежкия университет по наука и , публикувано от Би Би Си.

В изследването се посочва, че при производството на електричество с въглища вредните емисии са далеч повече, отколкото при шофирането на бензин или дизел. Освен това заводите за електромобили изхвърлят

далеч повече токсични отпадъци,

отколкото произвеждащите конвенционални коли. Все пак крайните резултати показват, че електромобилите не са съвсем за изхвърляне и в много случаи разработките и производството им си струват.

Учените са изследвали влиянието върху околната среда по време на целия жизнен цикъл на един електрически автомобил – от създаването му до изхвърлянето и рециклирането.

„Фазата на производство на електромобили оказва доста интензивен ефект върху околната среда, в сравнение с продукцията на бензинови и дизелови коли”, посочва един от авторите на проучването – проф. Андерс Хамър Строман. „Подпомагането на глобалното затопляне от този процес е около 2 пъти по-голямо от производството на конвенционални коли”, добавя той.

Освен това производството на батерии и електромотори изисква влагането на много токсични материали като никел, мед и алуминий. Киселинният ефект на електромобилите също е далеч по-голям, става ясно от доклада. Това означава повече фактори, водещи до киселинни дъждове, смог, заразяване с токсични материали на хората и природата и др. Като се има предвид колко вредно се оказва производството на електромобили,

те вече са нанесли сериозни щети на природата,

още преди да са влезли в масова употреба,

пише в доклада.

Все пак не трябва да се отказваме от тях веднага, посочват учените. Ако тези коли се захранват от електроенергия, произведена от екологично чисти източници, те със сигурност ще намалят вредните ефекти върху природата. Това за съжаление не е възможно засега в региони, където енергията идва предимно от изкопаеми горива. Затова и там не е разумно да се промотира употребата на електромобили.

Но в Европа случаят е различен.

На този континент енергията се добива от диференцирани източници, включително възобновяеми. „Електрическите коли, захранвани със сегашния ток, произвеждан в Европа, биха довели до намаляване с 10 до 24 % на условията, подпомагащи глобалното затопляне, в сравнение с дизеловите и бензиновите автомобили”, посочват учените. Колкото по-дълъг е животът на една електрическа кола, толкова повече ще се помогне на природата, установяват още учените. „Ако приемем, че животът на един електромобил е 200 000 км, то ползата за климата е с 27 – 29 % в сравнение с бензиновите автомобили и 17 – 20 % спрямо дизеловите”, пише в доклада. При живот 100 000 км разликите са между 9 и 14 %.

Животът на електромобилите до голяма степен зависи от това колко ще издържат батериите като се има предвид, че замяната им е доста скъпа. Като цяло технологиите се подобряват и вероятно в бъдеще животът на тези коли ще се удължава. В същото време обаче се подобряват и бензиновите и дизеловите двигатели, затова е трудно да се предвидят бъдещите разлики в ефективността.


Коментирай