ЕК ще финансира складирането на свинско


Европейската комисия започва от днес да финансира складирането на свинско месо и продукти, за да помогне на пострадалите от руското ембарго свиневъди. Финансирането ще покрива средствата за складиране на свинско месо за три до пет месеца. Според Брюксел опитът от миналото показва, че такава мярка за временно намаляване на предлагането на европейския пазар понижава натиска […]

Европейската комисия започва от днес да финансира складирането на свинско месо и продукти, за да помогне на пострадалите от руското ембарго свиневъди.

Финансирането ще покрива средствата за складиране на свинско месо за три до пет месеца.

Според Брюксел опитът от миналото показва, че такава мярка за временно намаляване на предлагането на европейския пазар понижава натиска на пазара и помага за увеличение на цените.

Отношенията между Брюксел и Москва много обтегнати в резултат на кризата в Украйна.

ЕС наложи икономически санкции на Русия миналата година, а Русия забрани вноса на повечето европейски селскостопански продукти.

Москва твърди, че забраната за внос на свинско месо е заради няколкото случая на африканска чума по свинете (АЧС) в Полша и балтийските страни, но Брюксел определи мярката като като неоправдана и сезира Световната търговска организация (СТО).

Комисията отбеляза, че след въвеждането на ембаргото търговците на свинско месо и продукти са успели да намерят алтернативни пазари за повече си стоки, като изтъкна, че животинската храна също е по-евтина от обичайното.

Въпреки това производителите имат ограничено поле за маневриране на фона на изискванията на ЕС за отглеждането на животните, които налагат значителни инвестиции.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай