Експериментално лекарство срещу ебола излекува маймуни


Още по темата Нов проблем с еболата – да бъде открит източникът на вируса в природата18.08.2014 Новото лекарство за ебола поражда етични дилеми14.08.2014 Експериментално лекарство срещу ебола излекува всичките 18 маймуни, които бяха заразени със смъртоносния вирус в рамките на изследването, предаде Асошиейтед прес. Това дава надежди за разработване на терапия срещу заболяването. Маймуните приемали […]

Още по темата

  • Нов проблем с еболата – да бъде открит източникът на вируса в природата
    18.08.2014

  • Новото лекарство за ебола поражда етични дилеми
    14.08.2014

Експериментално лекарство срещу ебола излекува всичките 18 маймуни, които бяха заразени със смъртоносния вирус в рамките на изследването, предаде Асошиейтед прес. Това дава надежди за разработване на терапия срещу заболяването.

Маймуните приемали лекарството ZMapp три до пет дни след като били заразени с вируса. Тогава повечето от тях показали симптоми на болестта. Това е с няколко дни по-късно, отколкото при тестването на всяко друго експериментално лекарство срещу ебола. Лекарството напълно защитило и 6 други маймуни, които приемали малко по-различна негова версия три дни след инфекцията в рамките на пилотен тест.

Въпросните две изследвания са първите тестове с маймуни, които са приели ZMapp.

„Подобрението бе отвъд най-смелите ни очаквания“, заяви ръководителят на изследването Гари Кобингър от Канадската агенция за обществено здравеопазване в Уинипег. „Резултатите от това изследване с животни са много впечатляващи“, увери директорът на Американския национален институт по алергиите и инфекциозните болести д-р Антъни Фаучи.

Не е ясно обаче какъв ще е ефектът от лекарството върху хората, на които са нужни 21 дни, за да покажат симптоми на болестта. Освен това те не се заразяват по същия начин като маймуните в лабораторна среда. Според редица експерти е много окуражаващо, че животните се възстановили, след като били лекувани, макар че заболяването им било в напреднал стадий.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Нейчър“.


VESTI.bg

Коментирай