Екоорганизации рекетират държавата


След разследване на Нова ТВ, показващо как екоорганизации рекетират бизнесмен, стана ясно, че те са се опитали да изнудят и държавата за голям инфраструктурен проект. Репортажът на медията, излъчен в четвъртък, разкри схема, при която еколози искат 200 хил. евро от бизнесмен, за да си мълчат за евентуални замърсявания. Последва вълна от реакции, както и нови […]

След разследване на Нова ТВ, показващо как екоорганизации рекетират бизнесмен, стана ясно, че те са се опитали да изнудят и държавата за голям инфраструктурен проект.

Репортажът на медията, излъчен в четвъртък, разкри схема, при която еколози искат 200 хил. евро от бизнесмен, за да си мълчат за евентуални замърсявания.

Последва вълна от реакции, както и нови разкрития,

разказва Нова ТВ.

Шефът на екоорганизацията подал жалба срещу Агенция „Пътна инфраструктура“, че тя не е изпълнила изискванията за въздействие върху природата.

„Каза, че сега е подал жалбата, но

няма да си внесе конкретната такса до съда и ще я проточва, докато си помислим.

Попитахме го какво точно трябва да си помислим, къде да оправим. Той каза ше видим, може да има и друга жалба, може и да няма“, разказа служителка на АПИ, пожелала да остане анонимна.

Докато екокоалицията казва „ще видим“, служителите на Агенцията се страхуват за живота си, а жалбата реално бави проекта, който трябва да приключи в края на годината. След разговора на живо, от Агенцията получили имейл.

В него се казвало, че

екоорганизацията приемала даренията за извършване на граждански контрол при проектиране и изграждане на стратегически транспортни съоръжения

за вече извършени дейности през 2014 г. – 50 000 лв. за мониторинг на околна среда и устойчиво развитие и за нови дейности през 2015 г. – 200 000 лв. за мониторинг на околна среда и устойчиво развитие“.

В писмото имало и уточнението, че от организацията щели да издадат свидетелство за дарение.

От Агенция „Пътна инфраструктура“ обаче не разбират какво приема екокоалицията, защото те нищо не са предлагали.

Сега от Агенцията чакат решение на Върховния административен съд.


VESTI.bg

Коментирай