Евтаназирали коали в Австралия, за да не умрат от глад


Почти 700 коали са били евтаназирани със смъртоносна инжекция край Големия океански път в щата Виктория, Австралия, а хиляди други са застрашени от гладна смърт, пише theaustralian.com.au. Причината е в рязкото увеличение на популацията на вида. Изданието разкрива, че властите, отговарящи за дивата природа са провели три операции по приспиването на коали през 2013 и […]

Почти 700 коали са били евтаназирани със смъртоносна инжекция край Големия океански път в щата Виктория, Австралия, а хиляди други са застрашени от гладна смърт, пише theaustralian.com.au.

Причината е в рязкото увеличение на популацията на вида. Изданието разкрива, че властите, отговарящи за дивата природа са провели три операции по приспиването на коали през 2013 и 2014 г.

Кампанията, при която са убити 686 коали е проведена тайно, за да се избегнат всякакви реакции от страна на природозащитници и на обществото.

Определени гладуващи коали са били уловени от дърветата, упоени и състоянието им е било преценено от ветеринари.

До 8000 коали са натъпкани в горите на Кейп Отуей, където гъстотата на популацията им е до 11 коали на хектар, което е прекалено много в сравнение с цели щат Виктория, където популацията на коалите е с устойчив темп и има по по малко от една на хектар.

Когато екипът за евтаназия навлязъл в района, те уловили и коали на пътя, като

всички здрави женски били пуснати на свобода, но след като били третирани с хормонални импланти за контрол на плодовитостта.

Огромният брой коали означава, че само най-силните коали са били в състояние на оцелеят, като оставяли старите, а в някои случаи и най-малките, да гладуват.

От Фонда за коали на Австралия съобщават, че

популацията на животните, която по време на ранните британски заселници на континента през 1788 г. е надхвърляла 10 милиона, сега е под 100 хиляди.

Според представители на фондацията, значителната промяна в броя на коалите се дължи на „груба небрежност от страна на властите“.

„Австралийското правителство трябва да се срамува от скриването на изтребването на коалите“, се казва в изявление на фондацията.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай