ЕБВР понижи прогнозата си за БВП на България


Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) понижи прогнозата си за икономическия ръст на България заради кризата в банковия сектор. През месец май ЕБВР прогнозира за страната ни икономически ръст от 1,9% за 2014 г. Коригираната прогноза е за 1,5% ръст на брутния вътрешен продукт (БВП). Прогнозата на банката за 2015 г. е икономически ръст от […]

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) понижи прогнозата си за икономическия ръст на България заради кризата в банковия сектор.

През месец май ЕБВР прогнозира за страната ни икономически ръст от 1,9% за 2014 г.

Коригираната прогноза е за 1,5% ръст на брутния вътрешен продукт (БВП). Прогнозата на банката за 2015 г. е икономически ръст от 2%.

От ЕБВР обясняват корекцията надолу с политическата несигурност и сътресенията в банковия сектор.

Същевременно от ЕБВР отбелязват бързата реакция на правителството, декларирало решимост за присъединяване на България към единния надзорен банков механизъм в рамките на ЕС.

Намалена е прогнозата за икономическия растеж на Югоизточна Европа за тази година заради последиците от наводненията в региона и напрежението в банковия сектор на България

Най-голямо преразглеждане към понижение на растежа банка е направила за Сърбия и Босна и Херцеговина, тъй като и двете страни понесоха тежки щети от наводненията в края на май. Сериозно са засегнати жизненоважни сектори на икономиката като енергетиката и селското стопанство, се посочва в прессъобщението.

ЕБВР очаква икономическият растеж на Босна и Херцеговина да бъде 0,2% спрямо 1,8%, каквато бе прогнозата през май. Сърбия най-вероятно ще изпадне в рецесия, като се очаква икономиката да се свие с 0,5% спрямо растеж от 1% при предишната прогноза.

За целия регион банката е преразгледала прогнозата си за тазгодишния среден растеж от 2,2% до 1,9%, се посочва в доклада на финансовата институция. ЕБВР предвижда умерено възстановяване догодина на икономиките на Сърбия и Босна и Херцеговина, свързано предимно с възстановителните дейности.

Перспективите на Албания, Македония и Черна гора също са се подобрили, тъй като Албания разчиства задължения, а големи държавни инфраструктурни проекти в Македония и Черна гора имат по-добра перспектива.

Акционери в ЕБВР са 64 страни. Делът на САЩ в ЕБВР е 10%, а останалите страни от Г-7 държат по 8,6%.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай