ЕБВР планира повече средства за България


Нова стратегия на Европейската банка за възстановяване и развитие предвижда увеличение на средствата за България от следващата година. Това обяви държавният глава Росен Плевнелиев, който разговаря в Лондон с президента на кредитната институция Сума Чакрабарти, съобщиха от прессекретариата на българския президент. Към днешна дата ЕБВР инвестира у нас между 200 и 250 млн. евро годишно. […]

Нова стратегия на Европейската банка за възстановяване и развитие предвижда увеличение на средствата за България от следващата година. Това обяви държавният глава Росен Плевнелиев, който разговаря в Лондон с президента на кредитната институция Сума Чакрабарти, съобщиха от прессекретариата на българския президент.

Към днешна дата ЕБВР инвестира у нас между 200 и 250 млн. евро годишно. Бъдещата стратегия за България ще бъде насочена към редица нови направления. Сред тях са стандартизиране и типизиране на обществените поръчки; ефективна подкрепа на малките и средните предприятия; проекти, насочени към балансиране на енергетиката чрез енергийна ефективност и диверсификация на енергоизточниците; производството на храни, както и водният сектор.

Банката планира да бъде увеличен ресурсът за Фонд ФЛАГ, който подпомага общините във финансирането на проекти с местно значение. Финансовата институция ще подкрепя и старта на първите успешни публично-частни партньорства в България, допълни президентът.

Стратегията предвижда още увеличение на обема на средствата, предоставяни на фондове за ранно финансиране, за рисково финансиране и за финансиране на новостартиращи компании. Президентът допълни, че ЕБВР ще работи съвместно с българското правителство за разработването на повече проекти на малкия и средния бизнес в приоритетни за тези фирми сектори. Такива са енергетиката, машиностроенето, текстилната промишленост, туризмът. 


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай