Д-р Райчинов: Интензивното лечение да се заплаща от държавата


„С подписването на Националния рамков договор не успяхме да върнем интензивното лечение в Министерството на здравеопазването, но ще се опитаме това да се случи през следващата година. Същото се отнася и до редица редки заболявания, които трябва да са национални програми“. Това заяви председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов, предаде репортер на БГНЕС. При представянето […]

„С подписването на Националния рамков договор не успяхме да върнем интензивното лечение в Министерството на здравеопазването, но ще се опитаме това да се случи през следващата година. Същото се отнася и до редица редки заболявания, които трябва да са национални програми“.

Това заяви председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов, предаде репортер на БГНЕС.

При представянето на технологията на преговорите при подписването на НРД за 2014 г., д-р Райчинов подчерта, че има синхрон между БЛС и НЗОК и двете организации са участвали заедно при преговорите на всички нива.

Д-р Райчинов припомни, че е останал нерешен и проблемът с финансирането на болничната помощ, но законът е променен така, че да може да се използва резервът от 5%. „Това, което не постигнахме разрешването на проблема със съотношението на финансиране на лекарствата и медицинските дейности“, каза още председателят на БЛС, като обърна внимание на това, че никъде в ЕС не се заплаща равностойна сума за лекарствата и болничната помощ.

Според д-р Райчинов сред останалите проблеми е, че държавата все още не е редовен платец и плаща цялата вноска само за пенсионерите, а за дете се полагат 16 лв. на месец, което е нищожно. „Това, за което ще настояваме е здравната вноска за децата също да бъде в пълен размер“, подчерта д-р Райчинов и прогнозира, че през тази година дефицитът в НЗОК ще бъде между 150-200 млн. лв.

„Факт е, че няма по-нисък дял за здравна вноска от този в България“, припомни д-р Райчинов и призова финансистите да спрат да се упражняват на темата колко много пари се отпускат за здравеопазване.

Според председателя на БЛС няма система в Европа, в която да е предотвратила надписването на дейности, а цените на медицинските дейности са най-ниски в България.

„НРД е поставен в строга финансова рамка и колкото и да искаме да предоставим максимално качество на услугите, това са възможностите срещу ресурса, с който разполагаме“, заяви на свой ред подуправителят на НЗОК д-р Динчо Генев.

Д-р Генев подчерта, че на българските лекари предоставят много по-качествени услуги, отколкото финансовите възможности позволяват това. „Тази година по време на преговорите преди подписването на НРД, от БЛС бяха с много по-добра подготовка“, каза още д-р Генев, според когото НЗОК не може да бъде равностоен партньор, защото има много малко добре работещи структури, което води до пълен хаос.

„В България трябва да се вземе решение дали ще се плаща огромен, популистки пакет или трябва да бъде ясно обозначено какво се поема НЗОК, защото касата се превърна в платец на лекарства, вместо в купувач на здравни грижи“, категоричен бе д-р Генев и обясни, че ще се работи за по-голяма гъвкавост при разпределението на бюджета за болничната помощ. /БГНЕС /


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай