Държавата спира джобните на бежанците


Бежанците в България вече няма да получават никакви пари от държавата. Помощта от 65 лв. на месец, която е спряна от миналия месец, най-вероятно няма да бъде подновена, съобщава в репортаж Би Ти Ви. По закон страната ни осигурява на бежанците гарантиран социален минимум – подслон и храна, а изплащаната досега сума е била поради […]

Бежанците в България вече няма да получават никакви пари от държавата.

Помощта от 65 лв. на месец, която е спряна от миналия месец, най-вероятно няма да бъде подновена, съобщава в репортаж Би Ти Ви.

По закон страната ни осигурява на бежанците гарантиран социален минимум – подслон и храна, а изплащаната досега сума е била поради факта, че доскоро не се е предлагала храна на пълен пансион.

От миналата година обаче в центровете за настаняване се готви, като от 1 април т.г. всички имигранти – които у нас са близо 3000 души – ще получават и закуска, освен осигуряваните обяд и вечеря.

Тъй като така държавата е плащала двойно

за едно и също нещо, според сметки на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) тя е била ощетена с близо 2 млн. лева в рамките на десет месеца.

Много от бежанците нямат никакви странични доходи. Според репортажа те се притесняват, например, че няма да разполагат с никакви налични пари, ако се разболеят и имат нужда от лекарства, за които трябва да се доплаща.

Според закона у нас те имат същите права като на здравноосигурените български граждани. От ДАБ са категорични, че няма бежанци, оставени без медицински грижи и те ползват безплатно медицинско обслужване по здравна каса.

До края на годината се очаква над 10 хил. бежанци у нас да получат статут

Това обяви преди дни пред БНР председателят на ДАБ Никола Казаков. По думите му повечето от пристигащите у нас са кюрди от Сирия и Ирак, като почти половината от дошлите тази година са необразовани.

Вече била готова и новата, единна, стратегия за цялостно решаване на бежанския проблем.

Казаков допълни, че Европейската комисия е готова да отпусне на България още пари за спешни мерки по бежанския проблем, освен вече договорените 10 млн. евро.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай