ДПС иска спешно промяна в бюлетината за евровота


Още по темата ЦИК определи образеца на бюлетината за евроизборите30.03.2014 Парламентът прие на първо четене предложението на ГЕРБ за ЦИКПреди 7 дни Конституционният съд образува дело за указа на Плевнелиев за ЦИКПреди 6 дни Въпреки вече стартиралата изборна кампания, ДПС е внесла в поправка в Изборния кодекс, с която иска да промени вида на интегралната бюлетина за […]

Още по темата

  • ЦИК определи образеца на бюлетината за евроизборите
    30.03.2014

  • Парламентът прие на първо четене предложението на ГЕРБ за ЦИК
    Преди 7 дни

  • Конституционният съд образува дело за указа на Плевнелиев за ЦИК
    Преди 6 дни

Въпреки вече стартиралата изборна кампания, ДПС е внесла в поправка в Изборния кодекс, с която иска да промени вида на интегралната бюлетина за евровота, съобщава в.“Сега„.

От движението настояват номерата на кандидатите, чрез които ще се отбелязват преференциите, да бъдат оградени в кръгче, а не в квадратче, за да се различават от номерата на партиите и да не объркват избирателите.

Според кодекса вляво на бюлетината ще са изписани имената на партиите с поредните им номера, а вдясно само номерата на кандидатите, чиито имена ще бъдат изложени на видно място в изборното помещение. Според сега действащите текстове и двата номера ще са оградени в квадратчета.

От ДПС обаче се опасяват, че избирателите могат да се заблудят кое точно от двете квадратчета трябва да задраскат. За целта от ДПС предлагат номерата на кандидатите вдясно да са оградени с кръгчета.

От движението признават, че ще агитират избирателите си да не упражняват правото си на преференции и да отбелязват само номера на партията.

Предложението ще бъде обсъдено на заседанието на правната комисия днес заедно с внесените от ГЕРБ поправки в кодекса за увеличаване с един на членовете на ЦИК. 

От БСП е възможно да подкрепят поправката на ДПС за бюлетината. Юристите в левицата изразяват някои резерви към промените, тъй като ще се наложи ЦИК да променя куп свои решения, но можело да се направи компромис и поправката да мине за „редакционна“. ГЕРБ най-вероятно няма да подкрепи идеята на ДПС. Според депутати от партията промяната улеснява контролирания вот.

Ако кодексът бъде променен точно в частта за бюлетината, то промените ще засегнат пряко и взети вече от ЦИК решения, които ще трябва да бъдат анулирани и гласувани наново въпреки изтеклите законови срокове затова. 


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай