Доказаха, че животът може да оцелее на Марс


Миниатюрни гъби, растящи в пукнатини на антарктически скали, оцеляха 18 месеца на Международната космическа станция в условия, подобни на марсианските. Цели 60% от клетките на гъбите са останали със стабилна ДНК. Учените са изпратили на Международната космическа станция два вида гъби – Cryomyces antarcticu и Cryomyces minteri. Те са от долините Макмърдо в Антарктида, които […]

Миниатюрни гъби, растящи в пукнатини на антарктически скали, оцеляха 18 месеца на Международната космическа станция в условия, подобни на марсианските.

Цели 60% от клетките на гъбите са останали със стабилна ДНК.

Учените са изпратили на Международната космическа станция два вида гъби – Cryomyces antarcticu и Cryomyces minteri. Те са от долините Макмърдо в Антарктида, които са много сухи и негостоприемни.

На силния вятър и ниските температури там могат да оцелеят само миниатюрни микроорганизми, които живеят в пукнатините на скалите. На Марс обаче проблемите са още по-големи – няма кислород, а радиацията е висока.

На Международната космическа станция гъбите са били поставени на платформата EXPOSE-E, имитираща марсианска среда – с 95 процента въглероден двуокис, 1,6 процента аргон, 0,15 процента кислород и 2,7 процента азот.

Водата била 370 части на милион, налягането 1000 паскала, а ултравиолетовата радиация – над 200 нанометра. Повече от 60 процента от клетките оцелели, но само 10% от тях успели да се размножат и да образуват колонии след това.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай