Доживотен затвор за Караджич поиска съдът в Хага


Международния трибунал в Хага иска бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич да бъде осъден на доживотен затвор, съобщи Франс прес, цитирана от БГНЕС. Караджич е обвинен в геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления по време на войната в Босна (1992-1995). Той трябва да отговаря за избиването на близо 8 хил. босненски мюсюлмански мъже […]

Международния трибунал в Хага иска бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич да бъде осъден на доживотен затвор, съобщи Франс прес, цитирана от БГНЕС.

Караджич е обвинен в геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления по време на войната в Босна (1992-1995). Той трябва да отговаря за избиването на близо 8 хил. босненски мюсюлмански мъже и момчета в Сребреница през юли 1995 г. – най-ужасното клане в Европа след Втората световна война.

„Доживотният затвор е единствената уместна присъда“,

е заявил прокурорът на Трибунала в Хага в публикуван днес документ, три дни преди заключителните пледоарии на обвинението и защитата.

„Под неговото командване и контрол подчинените на Караджич и техните сътрудници прогониха, убиха, измъчваха и малтретираха по един или друг начин стотици хиляди мюсюлмани и хървати“, посочил още прокурорът във финално комюнике по делото.

„Мащабът на тази престъпна кампания е голям“, допълни той.

Прокурорите твърдят, че Караджич, покойният президент на Югославия Слободан Милошевич и генерал Ратко Младич са работели заедно за „прочистването“ на босненските мюсюлмани и хървати от босненските сръбски територии след разпадането на Югославия през 1991 г.

Освен за геноцид Караджич отговаря и по обвинения за 44-месечната обсада на босненската столица Сараево, която приключи през ноември 1995 г., а броят на жертвите бе близо 10 хил. души.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай