Дизеловите изпарения – вредни като азбеста


Мария Генчева | юни 13, 2012 | Коментари 0 Отработените газове от дизеловите двигатели са канцерогенни и са толкова вредни, колкото и азбеста и арсеника, алармират от Световната здравна организация. Досега изпаренията бяха в категорията „вероятно канцерогенни”, но след дълги проучвания специалистите от Международната агенция за изследване на рака, която е част от СЗО, стигнали […]

Отработените газове от дизеловите двигатели са канцерогенни и са толкова вредни, колкото и азбеста и арсеника, алармират от Световната здравна организация.

Досега изпаренията бяха в категорията „вероятно канцерогенни”, но след дълги проучвания специалистите от Международната агенция за изследване на рака, която е част от СЗО, стигнали до извода, че има пряка връзка между тези газове и рака. Проучванията показват, че редовното излагане на такива газове е толкова опасно, колкото и пасивното пушене.  То може да причини рак на белия дроб и увеличава риска от рак на пикочния мехур. Случаите на рак, причинен от дизелови изпарения, обаче са многократно по-малко от заболяванията, причинени от пушенето, уточняват от СЗО.

СЗО призовава правителствата по света да предприемат мерки за изчистването на тези газове от емисиите, изхвърляни от автомобилите с дизелови двигатели. От организацията напомнят, че такова замърсяване излиза не само от колите, но и от други мотори, захранвани с , включително влакове.

Публикувано в : Без категорияИнтересно

Тагове:


Инстрейд Застрахователен брокер

Отбелязано с:  

Коментирай