Десетки ранени при студентски протест в Косово


Полицията в Прищина използва днес сълзотворен газ, за да разпръсне стотици демонстранти, опитващи да нахлуят в офиса на декана на най-големия държавен университет в Косово заради обвинения за корупция и лошо ръководство, предаде Асошиейтед прес. Протестиращите хвърляли камъни по полицаите и ги пръскали с мляко и червена боя, а силите на реда използвали сълзотворен газ […]

Полицията в Прищина използва днес сълзотворен газ, за да разпръсне стотици демонстранти, опитващи да нахлуят в офиса на декана на най-големия държавен университет в Косово заради обвинения за корупция и лошо ръководство, предаде Асошиейтед прес.

Протестиращите хвърляли камъни по полицаите и ги пръскали с мляко и червена боя, а силите на реда използвали сълзотворен газ срещу тях.

Полицията съобщи днес, че 33-ма демонстранти са били задържани, а 29 полицаи са били ранени. Организаторите на протеста посочиха, че десетки демонстранти са пострадали.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Управляващата коалиция обвини опозицията в опит да свали правителството чрез демонстрации, които продължават вече няколко дни.

Икономически контекст на студентските протести е много високата безработица в Косово, изчислявана на между 35 и 45 процента. Около 30 000 души излизат всяка година на трудовия пазар, но малцина от тях успяват да намерят работа.

Косово остава една от най-бедните държави в Европа, шест години след като обяви независимост от Сърбия, отбелязва Ройтерс.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай