Депутатите излизат в почивка за месец


Изненадващо парламентът реши да удължи срока, в който да не заседава заради предизборната кампания за предстоящите президентски избори, предаде БГНЕС. Предложението дойде от депутата от „Атака“ Николай Александров, който предложи Народното събрание да се разпусне още от днес. За това решение гласуваха 90 народни представители, против бяха 27 и 7 се въздържаха. Така пленарни заседания […]

Изненадващо парламентът реши да удължи срока, в който да не заседава заради предизборната кампания за предстоящите президентски избори, предаде БГНЕС.

Предложението дойде от депутата от „Атака“ Николай Александров, който предложи Народното събрание да се разпусне още от днес.

За това решение гласуваха 90 народни представители, против бяха 27 и 7 се въздържаха.

Така пленарни заседания няма да се провеждат за цял месец – в периода от 12 октомври до 4 ноември включително. Следващото пленарно заседание ще бъде на 9 ноември.

Първоначалното предложение на ГЕРБ, РБ И ПФ беше НС да не провежда пленарни заседания за времето от 26 октомври до 4 ноември 2016 г. включително.

За него

Жельо Бойчев от БСП направи коментар, че се поставя под риск предстоящата бюджетна процедура.

„Да разпуснем тогава и МС, той сега преди изборите се сети, че има учители и им вдигна заплатите. Сега се сети и за здравеопазването. НС няма да може да работи, а в същото време МС ще бъде пряк участник в предстоящата предизборна кампания. Всички институции са впрегнати за победата ви, а парламентът не може да работи.

Така правите много лоша услуга и на Цецка Цачева, защото след кампанията, когато се върне ще ѝ бъде много трудно да навакса със законодателната програма”, каза Бойчев.

Председателстващият пленарното заседание Димитър Главчев от ГЕРБ се намеси и се обърна към Бойчев с думите – „Внимавайте с вашия кандидат”. Главчев обясни, че

предложението на „Атака“ не е било съгласувано предварително с депутатите от ГЕРБ, но те все пак са решили да го подкрепят.

„Предложението беше спонтанно и напълно неочаквано, но може би колегите са решили, че е по-добре да се работи нормално, когато няма предизборна обстановка, с което съм принуден да се съглася“, заяви Главчев, цитиран от NOVA. „Това няма да забави работата“, убеден е той.

От БСП обявиха, че ще започнат да събират подписи за свикване на извънредно заседание. 48 подписа са необходими, за да се поиска насрочване на заседание по време на парламентарната ваканция.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай