Делфините са сексуални насилници и детеубийци


Делфините имат репутацията на интелигентни и приятелски настроени бозайници, които обича да изпълняват команди на хората. И те наистина са такива. Но красивите морски обитатели имат и тъмна страна. Те се замесват постоянно в сексуален тормоз, кръвосмешение и детеубийство. „Делфините са много интелигентни същества, но също като хората могат да бъдат лоши и интриганти“, казва […]

Делфините имат репутацията на интелигентни и приятелски настроени бозайници, които обича да изпълняват команди на хората. И те наистина са такива.

Но красивите морски обитатели имат и тъмна страна. Те се замесват постоянно в сексуален тормоз, кръвосмешение и детеубийство.

„Делфините са много интелигентни същества, но също като хората могат да бъдат лоши и интриганти“, казва Ричард Конър от университета в Масачузетс, директор на Алианса за изследване на делфините.

Когато настъпи размножителния им период,

битката за женските е повече от жестока.

През 1980 г. Конър и колегите му първи документират как мъжки делфини афала агресивно се тълпят около фертилна женска край бреговете на Австралия.

Струпването около женската е особено агресивно и се извършва от малки групи  от двама или трима мъжки, които пък са част от по-големи „супер съюзи“ от до 14 мъжки делфина.

Женските не са особено доброволни участници във всичко това. „Мъжката агресия включва гонене, удряне с опашка, блъскане с глава, хапане или тръшване с цяло тяло върху женската“, пишат Конър и колегите му в доклада си от 1992 г.

Източник: Thinkstock/Guliver

Женската се съпротивлява, но само един на всеки четири опита за бягство е успешен. „В продължение на една година една женска може да бъде малтретирана и насилвана сексуално от различни мъжки съюзи, в продължение на много различни месеци“, отбелязват Конър и екипът му.

Решителните опити на женските да избягат от насилниците си може да е резултат от друга зловеща истина за делфините.

През 1996 и 1997 г. 27 млади афала делфини са изхвърлени на плажа във Вирджиния. На пръв поглед им нямало нищо, но аутопсията разкрила „тежки травми, причинени от изключителна сила“. Нараняванията били главно на главата и гръдния кош, както и „множество фрактури на ребрата, белодробни разкъсвания и контузии на меките тъкани“.

Имало е много доказателства, че

възрастните делфини са отговорни за смъртта на тези млади екземпляри.

Един от изследователите видял как мъжки блъскат бебе, което не било тяхно, до смърт, за да може майка му отново да влезе в период, в който може да бъде оплодена.
Детеубийството е реална и непосредствена опасност в света на делфините и затова женските е по-добре да се чифтосват с колкото се може повече мъжки от различни съюзи. По този начин мъжките няма да знаят дали не са баща на малкото ѝ и е по-малко вероятно да го убият.

Има и

още една зловеща „изненада“, що се отнася до сексуалното поведение на делфините,

а именно – кръвосмешение. Един мъжки става баща през 1987 г. само за да оплоди собствената си дъщеря през 1993 г., 15 години по-късно.


VESTI.bg

Коментирай