Делото за тефтерчето – по съкратената процедура


Софийският градски съд даде ход на делото срещу бившия председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. Съдът уважи искането на обвиняемия делото да се проведе по реда на съкратеното съдебно следствие, тоест всички свидетели и експерти няма да бъдат призовани в съда, а ще се ползва съдържанието от протоколите за разпит. В хода на […]

Софийският градски съд даде ход на делото срещу бившия председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. Съдът уважи искането на обвиняемия делото да се проведе по реда на съкратеното съдебно следствие, тоест всички свидетели и експерти няма да бъдат призовани в съда, а ще се ползва съдържанието от протоколите за разпит.

В хода на досъдебното производство бяха разпитани 32 свидетели, изготвени бяха 5 компютърно-технически и една съдебно-почеркова експертизи.

Златанов, известен със скандалното си тефтерче, страници, от което бяха оповестени от прокуратурата миналото лято, е обвинен, че е нарушил служебните си задължения, от което е било разколебано доверието на обществото в дейността на комисията като независим орган. Делото се гледа от съдия Андрей Ангелов, който председателства 23 състав на СГС.

Бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров предположи, че фигурира в тефтерчето с цел „вътрешна саморазправа“. Той каза, че излязлото решение на КПУКИ съвпада с периода, в който той е напуснал ГЕРБ. „Заради същите практики от Цветан Цветанов и Искра Фидосова“, посочи Димитров без да уточни какво точно има предвид.

Димитров заяви, че не е разговарял с Филип Златанов и няма обяснение защо фигурира в тефтерчето. Той подчерта, че никой не го е канил в КПУКИ и е бил призован, когато е било ясно, че не е в България.

Другият свидетел, който днес се яви редовно, но заедно с Емил Димитров бе освободен, Динама Ранкова заяви, че 7 месеца нищо не е правено, а тя нeколкократно е подавала заявления до комисията. Ранкова съобщи, че има нотариална заверка за това, че 7 месеца решението не е било качвано на сайта на КПУКИ. Ранкова каза, че не желае да коментира чии са инициалите в тефтерчето – Б.Б. и Ц.Ц., а по отношение на това дали ще има осъдителна присъда, тя изрази надежда, че съдът ще си свърши работата. Тя каза и че няма отношение за това, че фигурира на доста места в тефтерчето.

„Мога да кажа само, че времево проверката фигурира с времето, когато президентът искаше да предложи моята номинация за Управителния съвет на БНБ“, уточни Ранкова. Тя припомни, че след като 7 месеца решението на КПУКИ е било неизвестно за нея, го е получила на 2 април 2013 г., обжалвала го е веднага и е спечелила на две съдебни инстанции.

Адвокатът по делото отказа да коментира защо са поискали съкратено съдебно производство, а на въпрос защо президентът Росен Плевнелиев не е привлечен като свидетел адвокатът каза: „Аз съм поискал, само че не го допуснаха“.

На 4 февруари 2014 г. Софийска градска прокуратура внесе обвинителния акт срещу бившия председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ). Филип Златанов е обвинен в престъпление по служба. Според държавното обвинение Златанов е извършил престъплението за времето от 21 септември 2012 г. до 9 юли 2013 г. така, докато е бил председател на комисията, той не е изпълнил и е нарушил служебните си задължения, с цел да набави за други лица облага или да причини вреда.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай