Два вида бактерии във водата от Плиска


Водата от свещения кладенец в базиликата в Плиска съдържа два вида бактерии. Това стана ясно от резултатите от микробиологичния анализ, направен от здравната инспекция в Шумен. Експертите  установили, че има недопустимо за питейна вода присъствие на анаеробни бактерии – ентерококи и клостридиум перфрингенс, съобщава БГНЕС. Трите проби, взети на 11 и на 12 август, не […]

Водата от свещения кладенец в базиликата в Плиска съдържа два вида бактерии. Това стана ясно от резултатите от микробиологичния анализ, направен от здравната инспекция в Шумен.

Експертите  установили, че има недопустимо за питейна вода присъствие на анаеробни бактерии – ентерококи и клостридиум перфрингенс, съобщава БГНЕС.

Трите проби, взети на 11 и на 12 август, не показват отклонение от нормите по показатели хлориди, калций, магнезий, манган, цианиди, флуор, бор, цинк, мед, хром и алуминий. Водата обаче съдържа нитрати, в количества три пъти над допустимото. От РЗИ предупреждават, че тя не трябва да се използва за питейно-битови цели.

Ентерококите са широко разпространени в дебелото черво на човека и животните, присъствието им показва фекално замърсяване. Те са с ниска патогенност. Вторият вид бактерия – клостридиум перфрингенс е била открита само в една от трите взети проби и в количество от 7 колонообразуващи единици на 100 милилитра.

Преди дни премиерът Бойко Борисов обяви, че ще спре финансирането на разкопките и консервационните работи в района, ако бликналата вода бъде използвана за търговски цели.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай