Дарина Павлова продаде „Гранд хотел България“


Дарина Павлова е продала един от най-емблематичните софийски хотели – „Гранд хотел България“, който беше нейна собственост след убийството на мъжа ѝ Илия Павлов, основател на „Мултигруп“. Новината съобщи сайтът clubz.bg като учточнява, че цената не се съобщава, но по неофициални данни тя вероятно е между 12 и 18 млн. евро. Новият собственик на хотела […]

Дарина Павлова е продала един от най-емблематичните софийски хотели – „Гранд хотел България“, който беше нейна собственост след убийството на мъжа ѝ Илия Павлов, основател на „Мултигруп“.

Новината съобщи сайтът clubz.bg като учточнява, че цената не се съобщава, но по неофициални данни тя вероятно е между 12 и 18 млн. евро. Новият собственик на хотела пък е фирмата „Софсток инвест” на бизнесмена Мирослав Печев.

Виже как е изглеждал емблематичният хотел преди години и днес.

„Гранд хотел България“ се състои от две части с обща разгъната застроена площ от 7 887 кв. метра. В хотелската (4 720 кв. м) се включват рецепция, мецанин, пет етажа със стаи и апартаменти, плюс последен административен етаж с 20 помещения. Тази част не работи от години, след като беше затворена на реновация, която така и не се случи.

Докато приемаше гости, обектът предлагаше 80 стаи и 11 апартамента.

В ресторантската част (3 167 кв. м) попадат виенската сладкарница, която остана винаги отворена при ерата Павлови, мецанинът, където са известните Червен салон, зала „Десислава” и Овалната зала, както и сутеренните нива, в които се помещаваше култовата дискотека от 90-те години „Карамба”.

„Гранд хотел България” е построен през 1934-37 г. след конкурс за изграждане на Доходна сграда на Чиновническото застрахователно дружество (наследено от ДЗИ). Сданието е дело на прочутите архитекти Станчо Белковски и Иван Данчов и се дава като пример за модернизма в българската архитектура между двете световни войни.

През 2007 г. се разрази обществен скандал около „Гранд хотел България”, който е паметник на културата. Компанията собственик обяви план за разширяване, реновация и преустройство, като партерът и ниските етажи щяха да се оформят като търговски център. Но след намесата на архитектурни съюзи и гражданската общност проектът беше спрян и потъна в забрава.

Досегашният притежател на „Гранд хотел България” беше фирма „Пи Еф Ейч Си”, която е собственост на Дарина Павлова, двете ѝ деца от Илия – Паола и Илия-Калоян, както и Венцислава Найденова – дъщерята от първия брак на Павлов.

Кой е новият собственик:

Мирослав Печев направи голям удар преди години, когато започна внос от Италия на кафе „Лаваца” и постепенно го превърна в една от най-популярните марки у нас. Основната му фирма „Софсток” е представител за България и на алкохолни напитки като ром Bacardi, Martini, уискито Dewar’s, водките „Русский стандарт” и Gray Goose, чай „Туинингс”.

За 2015 г. дружеството има 60,3 млн. лв. приходи и 7,7 млн. лв. печалба. Неговият 4-звезден „Парк хотел Витоша” беше открит на 1 февруари 2005 г. Обектът разполага с общо 172 стаи, студиа и апартаменти. За 2015 г. отчита 4,18 млн. приходи и 192 хил. лв. Печалба.

Мирослав Печев е сред бизнесмените, които държат нисък профил – той изключително рядко се появява в медиите и се държи встрани от светски изяви.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай