Грипът идва у нас в края на януари


Нормалната сезонна грипна епидемия най-вероятно ще достигне до България в края на януари или началото на февруари 2015 г. Това обясни в предаването „Здравей, България“ на Нова ТВ д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. Специалистите очакват през настоящата зима между 300 и 900 хил. да се разболеят от грипа. „Грипната вълна вече е започнала […]

Нормалната сезонна грипна епидемия най-вероятно ще достигне до България в края на януари или началото на февруари 2015 г.

Това обясни в предаването „Здравей, България“ на Нова ТВ д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Специалистите очакват през настоящата зима между 300 и 900 хил. да се разболеят от грипа.

„Грипната вълна вече е започнала в САЩ и се очаква скоро да достигне до Западна Европа, а после да се пренесе и в Източна Европа“, уточни той.

Д-р Кунчев припомни, че единствената защита срещу грипа са противогрипните ваксини, но призна, че един от очакваните през тази зима щамове е мутирал.

„Тази година единият от щамовете вече е придобил защита от ваксините и срещу него лекарството не действа“, посочи д-р Кунчев.

Той посъветва въпреки всичко да се направи имунизация на рисковите групи – децата, най-възрастните и хронично болните.

За останалите съветът е да приемат повече витамини, както и да поддържат организма си в добро състояние, вземайки всичко, което знаят, че им помага срещу вируси.

Епидемиологът напомни, че основните симптоми на грипа са високата температура, болки в главата и мускулите.

„Човешкият организъм обикновено се справя с тази болест, опасен е за възрастните и болните“, предупреди още д-р Кунчев.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай