Грижата за хора с интелектуални затруднения в Женева и у нас


Как се справят хората с интелектуални затруднения в Женева, Швейцария, и могат ли същите методи за оказване на подкрепа и успешно интегриране да работят у нас. Това може да видите в документалния филм „Светове“, представен от фондация „Светът на Мария“. Премиерата му  беше снощи във Френския културен институт на столичния пл. „Славейков“ № 3. Филмът, с режисьор Стоян Радев, показва […]

Как се справят хората с интелектуални затруднения в Женева, Швейцария, и могат ли същите методи за оказване на подкрепа и успешно интегриране да работят у нас.

Това може да видите в документалния филм „Светове“, представен от фондация „Светът на Мария“. Премиерата му  беше снощи във Френския културен институт на столичния пл. „Славейков“ № 3.

Филмът, с режисьор Стоян Радев, показва живота на хората с интелектуални затруднения в Женева, Швейцария, като поставя акцент върху методите за оказване на подкрепа и успешно интегриране в общността и изгражда паралели с практиките на фондация „Светът на Мария“ в София, България.

След прожекцията се проведе дискусия на тема „Подобряване качеството на живот на хората с интелектуални затруднения в България и швейцарския модел на социална подкрепа, както и възможностите за реализация на хората с интелектуални затруднения в България“.

Обсъдени бяха отношението към хората с интелектуални затруднения, подкрепата за тях и техните семейства чрез осигуряване на качествени услуги, развиващо обучение и подходяща трудова заетост, както и възможностите за адаптиране и прилагане в България на швейцарския опит.

Участници в дискусията бяха експерти, редставители на одминистрацията и потребители на Дневен център „Светове“ към фондация „Светът на Мария“.


VESTI.bg

Коментирай