Греф: Русия загуби надпреварата в технологиите


Русия загуби надпреварата за технологии в световната икономика, призна изпълнителният директор на най-голямата руска банкова група „Сбербанк” Герман Греф. „Ние загубихме състезанието, трябва честно да го кажем… бих заявил, че ние сме сред страните, които се оказаха губещи. Ние сме в отбора на дауншифтърите (бел. ред. – хора, които доброволно се отказват от напредъка, заради […]

Русия загуби надпреварата за технологии в световната икономика, призна изпълнителният директор на най-голямата руска банкова група „Сбербанк” Герман Греф.

„Ние загубихме състезанието, трябва честно да го кажем… бих заявил, че ние сме сред страните, които се оказаха губещи. Ние сме в отбора на дауншифтърите (бел. ред. – хора, които доброволно се отказват от напредъка, заради убежденията си)“, заяви бившият министър на икономиката (2000-2007 г.) на Русия  по време на дискусия на Гайдаровския форум.

Според него победители са онези държави, които своевременно са се адаптирали и са инвестирали в развитието на технологиите.

„Страните, които не съумяха да се адаптират, ще загубят много. Разривът ще е по-голям от времето на предишната индустриална революция“, смята той.

„Първата последица от тази четвърта революция в човешкото развитие ще е огромният разрив между доходите на страните победителки и губещи, между хората, успели и онези, които не са успели да се адаптират към новата ситуация”, посочва Греф.

Той смята, че „големият проблем е за средната класа. Ще има голямо търсене на специалисти с висока квалификация. Ще остане устойчиво и търсенето на нискоквалифицирани работници, като то ще се запълни от имигрантите, които виждаме сега. Трагедията ще е за хората по средата, тези, които не искат да се занимават с нискоквалифициран труд и не са готови да се заемат с висококвалифициран”.

Според Греф ерата на изкопаемите горива е към своя край и новите източници на енергия сравнително бързо ще изместят петрола.

Той е убеден, че новите технологии ще променят всичко – обществото, бизнеса, всеки гражданин и най-драматичните промени ще стават именно в ежедневието на обикновените хора.

„Може да се променят всички държавни институции, защото държавата ще играе все по-голяма роля”, посочва Греф и добавя, че „ключовата роля е за образованието. От детските градини до университетите – трябва да се промени целият модел на образование”.

Предстоят и радикални промени в сферата на енергетиката, смята руският банкер.

 „Китай към края на 2016 г. и началото на 2017 година ще получава от Слънцето 70 гигавата. Слънцето, вятърът, биоенергетиката ще дават 230 гигавата мощност, плюс 330 гигавата от хидроенергетиката. Като цяло 560 гигавата ще се получават от възобновяемите енергийни източници. За сравнение това е два пъти повече от установената мощност, давана от Русия“, подчерта Греф.

Ако Китай продължи да създава алтернативна енергетика със същите темпове, страната ще използва до 45% по-малко традиционни енергийни източници. Това важи най-вече за въглищата, които в момента се доставят от Русия, но и за другите въглеводороди.

„Може да се каже, че тази ера остана в миналото. Каменният век е свършил, не защото са се свършили камъните. По същия начин може да се каже, че и нефтеният век е приключил. Остават около 10 години от него, докато бъде изградена цялата инфраструктура на електромобилите“, смята Греф.

„Днес в „Сбербанк технологии” работят над 6000 програмисти и миналата година направихме 27 000 промени в платформата си, а тази година ще направим 41 000 промени”, отчете банкерът.

„Ако погледнете „Амазон”, обаче, там правят по 10 000 промени на платформата си на ден. Това е абсолютно несъпоставимо с нашите 40 000 годишно”, посочи Греф.

„Затова решихме да спрем и да променим изцяло платформата си. Купуваме малък пакет акции в руско-американска компания, която победи в конкурса IBM, Oracle, всички. Новата платформа ще е с отворен код, базирана на гъвкави технологии, в облак и с изкуствен интелект. Но тя няма да върши никаква работа, ако не се променят всички процеси, цялата организация. Това е огромно предизвикателство”, заяви шефът на водещата банка в Русия.

По думите му, единственият начин Русия да се върне в световната икономическа надпревара, е да спре износа на учени и квалифицирана работна ръка.

Греф е един от малкото хора, които имат директен достъп до руския президент Владимир Путин.


VESTI.bg

Коментирай