„Граница 2016“ респектира мигрантите


Съвместното учение на военните и на полицията срещу миграционния натиск по границата, което премиерът Бойко Борисов поиска на заседанието на кабинета в сряда, започва от утре – 5 март. То ще носи името „Граница 2016“, съобщиха от министерството на отбраната.  Днес започва подготовката на учението, стиковано между министрите на отбраната и на вътрешните работи. Самите дейности […]

Съвместното учение на военните и на полицията срещу миграционния натиск по границата, което премиерът Бойко Борисов поиска на заседанието на кабинета в сряда, започва от утре – 5 март. То ще носи името „Граница 2016“, съобщиха от министерството на отбраната. 

Днес започва подготовката на учението, стиковано между министрите на отбраната и на вътрешните работи. Самите дейности по респектиране на мигрантите ще се проведат в

зоната за отговорност на ГПУ-Петрич.

Затова и военна колона затапи тази сутрин АМ „Струма“ до ГКПП Кулата.  

10 406 мигранти са задържани на българо-турската граница за 2015 година

„С министъра на вътрешните работи, на отбраната, планирайте и, според мен, днес-утре е хубаво да направите съвместно учение долу по границите с Гърция и Република Македония. Във вътрешността се подготвят, но при тези събития, които наблюдавам долу…Едно време бяха „Места“, „Тунджа“, не знам сега как сте ги кръстили ученията“, заръча на заседанието премиерът.

Източник: БГНЕС

Учението цели координиране на съвместните действия между силите и средствата на МВР, МО и Българския червен кръст, както и поддържане на готовността за реакция в условия на евентуален засилен миграционен натиск и съобразно новоприетите изменения в Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България, уточниха от МО. 

Има се предвид промяната в закона, с която бе гласувано армията да се включи активно в охраната на държавната граница.

В същото време погледите на цяла Европа са съсредоточени именно на югозапад от нас, към мекедоно-гръцката граница. В Момента в Гърция има 32 000 имигранти, които остават там заради въведените лимити на прием на мигранти от държавите. 

Лагерът „Идомени“ е на крачка от хуманитарна криза. Повече от 10 000 души чакат да преминат през Македония към Западна Европа, но Скопие не ги пропуска. 


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай