ГЕРБ не влезли в пленарната зала, защото са обидени


Още по темата Мая Манолова: Станишев си говори с началниците на БорисовПреди 2 часа Отново не гласуваха оставката на Станишев от НСПреди 4 часа Сергей Станишев е внесъл молба за освобождаване от Народното събраниеПреди 2 дни Отмениха консултациите за дата за предсрочните избориПреди 2 дни Депутатите от ГЕРБ днес не влязоха в пленарната зала, въпреки […]

Още по темата

 • Мая Манолова: Станишев си говори с началниците на Борисов
  Преди 2 часа

 • Отново не гласуваха оставката на Станишев от НС
  Преди 4 часа

 • Сергей Станишев е внесъл молба за освобождаване от Народното събрание
  Преди 2 дни

 • Отмениха консултациите за дата за предсрочните избори
  Преди 2 дни

Депутатите от ГЕРБ днес не влязоха в пленарната зала, въпреки призивите вчера на лидера на партията Бойко Борисов да осигурят кворум, нужен за началото на заседанието, на което се очакваше да бъдат прекратени пълномощията на Сергей Станишев като народен представител в 42-ия парламент.

В ПГ на ГЕРБ са се почувствали обидени от днешни изказвания в сутрешни предавания на представители на левицата, в частност на зам.-председателя на НС Мая Манолова.

Това обясни пред журналисти зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева след извънредно заседание на депутатите от партията в началото на пленарния ден.

Сергей Станишев разговаря на едно ниво и от една позиция с началниците на Бойко Борисов. Ако Борисов е отишъл на фотосесия в Брюксел, за да го потупат по рамото, Станишев ще участва във вземането на важни решения на ниво ЕС“. Така зам.-председателят на парламента Мая Манолова коментира обрата в политическата кариера на червения лидер.

Тя уточни, че ГЕРБ настояват за извинение, писмено внесено до председателя на парламента. В същото време в разговор с нея Михаил Миков е казал, че не може никого да застави да се извини, посочи Цачева.

Все пак утре ПГ на ГЕРБ са готови да бъдат в залата и да осигурят необходимия кворум, както и да участват в консултациите за определяне на датата на предсрочните избори,

на най-важните и неотложни приоритети на 42-то НС преди разпускането му, каза Цачева.

Тя уточни, че самият Борисов, който в момента е в Брюксел, не бил доволен от решението за бойкот, защото така се нарушавала думата му от вчера.

Групата категорично възропта срещу публичните изяви тази сутрин на представители на „Коалиция за България“, които по един недопустим, охулващ, на моменти – осмиващ, начин се гаврят с ГЕРБ, с нашия председател, обясни Цецка Цачева.

Заявявам, че е недопустимо за пореден път толерантността, която ГЕРБ проявява, и персонално г-н Борисов, да служи за заявления от типа на „нямаме нужда от вас“, „не се възгордявайте“ – в този момент, в тази тежка критична ситуация за държавата това е безотговорно поведение, каза Цачева. В крайна сметка всичко има праг, граници на търпение; тази сутрин колеги от „Коалиция за България“ минаха всякакви граници, заяви зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ.

След утрешните консултации обаче депутатите на Борисов щели категорично да заявят, че няма да участват в заседания, в които анблок, в последния момент, се гласуват законопроекти, обслужващи статуквото, и които са изключително опасни, според ГЕРБ, за бъдещето на държавата.

Според Цачева не кореспондира с конституцията текстът от Изборния кодекс, който предвижда, че по силата на кодекса седем дни преди свикването на ЕП правомощията на избраните народни представители и министри се прекратяват.

Не става дума за параграфи и алинеи, а за морал – при положение, че ние им подаваме ръка, не за съглашателство, а за да се реши даден проблем, те искат да отхапят ръката, добави зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев.

Днес от партията ГЕРБ за пореден път блокираха работата на българския парламент, коментира на брифинг председателят на ПГ на „Коалиция за България“ Атанас Мерджанов поредното провалено заседание на Народното събрание заради липса на кворум. Той изброи над десет провалени заседания от началото на годината заради отсъствието на ГЕРБ от пленарната зала.

Въпреки вчерашната позиция на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че днес представителите на партията ще бъдат в пленарната зала, те отказаха да се подчинят на това заявление, посочи Атанас Мерджанов. Очевидно Борисов не може да ръководи своята парламентарна група, днес той беше бламиран и следва да си зададем въпроса в утрешния ден ще бъдат ли възможни консултациите, самият Борисов с какъв мандат ще участва на тези консултации, ще бъде ли подкрепен той от собствената си парламентарна група, добави той.

Според Мерджанов „очевидно вестта за предстоящите парламентарни избори много силно изнервя и притеснява народните представители от ГЕРБ, които очевидно се борят за реденето на листите. По никакъв друг начин не можем да си обясним отсъствието на представителите на ГЕРБ от пленарната зала“, посочи председателят на ПГ на „Коалиция за България“.

Не е важен въпросът за освобождаването на Сергей Станишев като народен представител, той ще си осъществи мандата в Европейския парламент. Важното е, че заради ГЕРБ се блокира приемането на важни закони, коментира още Мерджанов.

Народното събрание не е детска градина да си играем на извинения, представителите на ГЕРБ станаха прекалено чувствителни, каза още той.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай