ГЕРБ внесе четвърти вот на недоверие


Още по темата ГЕРБ внася четвърти вот на недовериеПреди 7 дни ГЕРБ внася вота на недоверие следващата седмицаПреди 5 дни Борисов: Вотът на недоверие ще бъде тест за ДПСПреди 1 ден ГЕРБ внесе вот на недоверие към правителството за сектор „Енергетика“ заради проваления проект „Южен поток“, съобщи Агенция „Фокус“ Изкуственото задържане на цената на тока, […]

Още по темата

  • ГЕРБ внася четвърти вот на недоверие
    Преди 7 дни

  • ГЕРБ внася вота на недоверие следващата седмица
    Преди 5 дни

  • Борисов: Вотът на недоверие ще бъде тест за ДПС
    Преди 1 ден

ГЕРБ внесе вот на недоверие към правителството за сектор „Енергетика“ заради проваления проект „Южен поток“, съобщи Агенция „Фокус“

Изкуственото задържане на цената на тока, отказът на управляващите да предоставят актуална информация за състоянието на НЕК, използването на ДКЕВР като „политическа бухалка“ и нарушенията на европейско законодателство по отношение на проекта „Южен поток“ са част от мотивите, които Димитър Главчев, Данаил Кирилов, Ивайло Московски и Десислава Атанасова представиха пред медиите минути, след като внесоха вота в деловодството на Народното събрание.

Първоначално Бойко Борисов обяви, че вотът ще бъде внесен точно преди седмица. Според опозицията закъснението се наложило, тъй като чакали официални документи за финансовото състояние на Националната електрическа компания.

Според Борисов, за да е успешен вотът трябва да има мнозинство, а при сегашната конфигурация в парламента вотът ще е тест за ДПС.

За заместник-председателя на парламента Мая Манолова внасяне на вот на недоверие по време на предизборна кампания е неуважение към избирателите. Тя призова ГЕРБ да изчакат няколко дни с внасянето, защото времето не е подходящо да се правят дебати.

След като днес вотът на недоверие беше внесен в деловодството, то депутатите ще трябва да се върнат на работа извънредно, въпреки че парламентът не заседава до изборите.

Правилото е, че председателят на НС е длъжен да свика заседание в рамките на една седмица след внасянето на искане на вот – за дебати, а 24 часа след краят им се гласува и самият вот.

Това е четвърти вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски.

На 2 октомври 2013 г. народните представители отхвърлиха първия вот на недоверие, който беше мотивиран с провал на правителството в областта на инвестиционното проектиране. 

Тогава 111 депутати бяха „против“, 86 „за“, а 20 се въздържаха. 

На 10 октомври 2013 г. депутатите от ГЕРБ внесоха втори вот, този път заради провала в политиката на регионалното развитие и инвестициите. На 17 октомври вотът бе отхвърлен.

Трети вот на недоверие бе внесен от ГЕРБ заради политиката на кабинета в сектор „Сигурност“. Гласуването беше на 12 февруари 2014 г. Със 116 гласа „против“, 93 „за“ и 8 въздържали се, депутатите отхвърлиха и този вот на недоверие.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай