Ген. Атанасов: МВР 300 дни е подслушвало протестите


Председателят на парламентарната комисията по вътрешна сигурност и обществен ред ген. Атанас Атанасов коментира, че има много скандални случаи, свързани с управлението главния секретар на МВР Светлозар Лазаров. „Скандален е начинът, по който оперативно са обгрижвани протестите от лятото на 2013 г.– в продължение на 300 дни е имало подслушване, а това е нарушение на […]

Председателят на парламентарната комисията по вътрешна сигурност и обществен ред ген. Атанас Атанасов коментира, че има много скандални случаи, свързани с управлението главния секретар на МВР Светлозар Лазаров.

„Скандален е начинът, по който оперативно са обгрижвани протестите от лятото на 2013 г.– в продължение на 300 дни е имало подслушване, а това е нарушение на Конституцията.

Става въпрос за широкомащабна операция, в която са били включени МВР, ДАНС и ДАТО“,

заяви Атанасов в предаването „Тази сутрин“ на Би Ти Ви.

Преди година ген. Атанасов обяви, че Прокуратурата се е използвала за експлоатация на СРС-та по отношение на хората, които се занимават с протести.

„Така че в сравнение с това, случаят в Лясковец е дребна работа, макар че за близките на убития и пострадалите е много тежко“, продължи Атанасов.

В сряда главният секретар на МВР Светлозар Лазаров бе привикан във вътрешната комисия по случая „Лясковец“ от миналата година, при който загина командос, а други трима бяха ранени.

Атанасов обяви, че трагичната история показва много ниската компетентност и голямата самонадеяност на главния секретар

и останалите ръководители на операцията.

„Абсурд е да се използва специализираният отряд. Едно лице, се е барикадирало и ти да хвърлиш отряда срещу него“, посочи Атанасов и добави, че „крепостта е трябвало да бъде превзета с хитрост“.

„Най-скандалното е, че по време на втората дисциплинарна проверка, разпоредена от служебния министър Иван Бакалов, главният секретар е отказал да се срещне със създадената по случая комисия, като е обяснил, че там, където е трябвало, е дал обяснение“, заяви Атанасов и определи поведението на Лазаров като неподчинение, за което се предвижда дисциплинарна отговорност.

„Искал съм оставката на Лазаров, но повече няма какво да се занимавам с този въпрос.

След промяната на закона смяната на висшия професионален шеф на полицията ще влезе в правомощията на Министерския съвет“, посочи той.

„Подслушването на Касим Дал също е било в нарушение. Това е била политическа услуга на ДПС. Заради този сигнал е осигурена комфортна охрана и транспорт на Лютви Местан. Това е явна злоупотреба с власт и трябва да се потърси отговорност за това“, каза още Атанасов.

След участието на председателя на вътрешната комисия по телефона в студиото се включи главния секретар Светлозар Лазаров.

„Никога няма да си подам оставката заради атаки.

Ако съм извършил нарушение по който и да било случай, съм готов да си тръгна веднага“, категоричен бе Лазаров.

В коментар на обвиненията на ген. Атанасов, че по време на протестите в продължение на 300 дни МВР е извършвало незаконни подслушвания, Лазаров заяви, че ако някой е подслушвал протестиращи, „ще понесе цялата строгост на закона“. Той обаче каза, че няма информация това да се е случвало.

По отношение на акцията „Лясковец“ главният секретар каза, че има много точен алгоритъм в МВР как се действа при такава кризисна ситуация и обясни, че по случая са извършени две проверки и няма установени нарушения.

Лазаров посочи още, че не знае да е имало подслушване на Касим Дал от Народната партия „Свобода и достойнство“.

„Няма как заради някакво подслушване, не ми е известно дали има такова, или няма, да бъде назначена охрана на някой“, каза той и допълни, че охрана се назначава от специална комисия, в която влизат директорът на Националната служба „Охрана“, председателят на ДАНС и главният секретар на МВР.   


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай