В София започва конференция за управлението на интернет


Още по темата Честит 25-и рожден ден, интернет! Какво важно се случи?12.03.2014 Сред новите домейни – „сайт“ и „онлайн“ на кирилица24.10.2013 Проблем: бг на кирилица прилича на br на латиница04.01.2010 Промените при управлението на интернет ще са една от темите конференцията на ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), която започва в София.  „Ще […]

Още по темата

  • Честит 25-и рожден ден, интернет! Какво важно се случи?
    12.03.2014

  • Сред новите домейни – „сайт“ и „онлайн“ на кирилица
    24.10.2013

  • Проблем: бг на кирилица прилича на br на латиница
    04.01.2010

Промените при управлението на интернет ще са една от темите конференцията на ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), която започва в София. 

„Ще дойдат много авторитетни личности от целия свят, които да обсъждат в продължение на ден и половина какво се случва в света на интернет

и се надявам да чуем и каква е ролята на България, и какви възможности отваря подобна конференция за нашата страна“, коментира пред БНР вицепрезидентът на международната неправителствена организация Вени Марковски.  

„В света на интернет се случват много интересни неща, защото макар по исторически причини интернет да е измислен в Щатите и управлението му да се осъществява в момента посредством договор между ICANN и правителството на САЩ, американското правителство преди няколко месеца обяви, че иска да отстъпи тази своя функция, да предаде управлението на интернет в ръцете на световната общност.

В момента се намираме в процеса на обсъждане всъщност по какъв начин може да стане това. Американците бяха много точни и конкретни в предложенията си. 

Те казаха: „Ние ще отстъпим тази роля при няколко условия – първо, интернет да продължи да се развива свободно и демократично, и второ, никое друго правителство да не вземе тази роля, и нито една друга междуправителствена организация. Т.е. предлага се интернет действително да се управлява от всички – от техническата общност, от академичните среди, от правителствата, частния сектор, от всеки гражданин. 

В момента в ICANN обсъждаме точно това – по какъв начин може да се случи.

Обсъждането е отворено за всички“, каза още Марковски. 

„Теоретично и сега интернет се управлява от всички, но все пак щатското правителство има една последна функция – чиновническа, която следи дали политиката по управление на интернет се спазва. Т.е. те са в ролята на някакъв орган, който стои не отгоре, а по-скоро отстрани. До момента няма нито една забележка, отправена по адрес на ICANN, че не сме си спазвали политиката“, каза Марковски.  

„От 14 март, когато щатското правителство обяви това свое намерение, ICANN стана арена на геополитически сблъсък. Интересното обаче е че за тези 4-5 месеца се появиха страни, които до момента не бяха много активни в ICANN, например Иран, Китай… 

Има страни, които казват, че това е държавна политика и интернет трябва да се развива под ръководството на държавата, а политиката трябва да я създава държавата или междуправителственa организация като ООН. Оказва се, че това отношение се променя. Любимият ми пример е Бразилия“, добавя той.

„В петък у нас пристига президентът на ICANN Фади Шехаде.

Програмата му е много натоварена и позволява той да е в София само от 6-7 часа, но ще има среща с всички ключови министри – като тези на вътрешните и външните работи, на отбраната и на съобщенията, тъй като ICANN се занимава и със сигурността в интернет и това е гореща тема, посочи Марковски.  

България за щастие не е на световната карта на страните, от които има големи киберпрестъпници. 

„Електронното правителство ни е болна тема. За щастие в момента си мисля, че служебният кабинет може да направи нещо важно. Всичко са много обнадеждени, че в тези два три месеца може да се направи доста“, каза още той.  

„До няколко дни се очаква и докладът

дали България ще може да получи домейна .бг на кирилица.

Преди няколко години тази възможност беше отхвърлена като съвпадаща по външен вид с други домейни, които съществуват на латиница (.br за Бразилия). 

Тази година българското правителство обжалва това“, добави Марковски. 


VESTI.bg

Коментирай