В половината общини у нас се живее по-зле, от през 2007 г.


В половин България през последните 7 години, хората обедняват, съобщи Нова ТВ. Въпреки очакванията, че след влизането ни в ЕС заплатите ще вървят нагоре, анализът показва, че на много места има срив в доходите. Най-драматично е положението в Кърджали и Сливен. Данните на статистиката показват, че все по-малко неща могат да си осигурят със заплатите хората […]

В половин България през последните 7 години, хората обедняват, съобщи Нова ТВ. Въпреки очакванията, че след влизането ни в ЕС заплатите ще вървят нагоре, анализът показва, че на много места има срив в доходите.

Най-драматично е положението в Кърджали и Сливен.

Данните на статистиката показват, че все по-малко неща могат да си осигурят със заплатите хората в тези два града.

В сравнение с 2007 г. реалното обезценяване на доходите е с цели 33% за Кърджали и с 24% за Сливен.

Начело на класацията, но в позитивен план, се нареждат София и Перник – там доходите реално скачат с около 50%. Има и общини, обаче, където хората харчат повече, отколкото печелят.

От 9150 лв. годишно през 2007 в края на миналата година семейство в Кърджали взима около 120 лева по-малко. Към това да добавим и инфлация от 32% за 7 години.

Всички тези, които са напуснали града, на практика изпращат пари тук, за да може близките им да живеят.

Във Варна пък постигат друго чудо – харчат повече отколкото печелят. Тук се отчита ръст на доходите и при фирмите, и при домакинствата. Според бизнеса обаче увеличените приходи вървят с увеличени разходи.

Въпреки че статистически доходите в Монтана нарастват, това не се усеща от всички.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай