В Пловдив: Глоба от 2000 лв. на лекарка за смърт на дете


Изпълнителната агенция „Медицински одит“ е глобила с 2000 лева пловдивска педиатърка за смъртта на дете. Това става ясно от решение на Административния съд в Пловдив, което не подлежи на обжалване. Иван Маринов, на година и 4 месеца, е умира от пневмония няколко часа, след като д-р Магда Илиева от Университетската болница „Св. Георги“ в Пловдив […]

Изпълнителната агенция „Медицински одит“ е глобила с 2000 лева пловдивска педиатърка за смъртта на дете. Това става ясно от решение на Административния съд в Пловдив, което не подлежи на обжалване.

Иван Маринов, на година и 4 месеца, е умира от пневмония няколко часа, след като д-р Магда Илиева от Университетската болница „Св. Георги“ в Пловдив отказва да го хоспитализира, се посочва в съдебния акт.

Детето е заведено на преглед в звеното за детски болести към Спешното отделение на „Св. Георги“ на 19 ноември 2013 г. към 23:30 ч. С него е баба му, която го гледа.

Момченцето е със затруднено дишане и температура. Преглежда го д-р Магда Илиева, която му поставя диагнозата „неуточнена пневмония“, без да назначи изследвания.

Тя преценява, че детето трябва да бъде настанено в болница, но тъй като в „Св. Георги“ няма свободни легла, насочва бабата към общинската болница „Св. Мина“.

Не изпраща линейка да транспортира детето до другото здравно заведение и бабата тръгва с него сама. 10 минути след полунощ момченцето е хоспитализирано в „Св. Мина“, но към 3 часа състоянието му рязко се влошава и то умира.

Впоследствие става ясно, че ден по-рано – на 18 ноември 2013 г., бабата на два пъти води детето за преглед в Спешното отделение на Университетската болница. То е прегледано от дежурния лекар д-р Веселина Дундекова, която го диагностицира с „остър бронхит“, предписва антибиотик и го насочва за лечение към личния лекар.

Същия ден детето пак е отведено в УМБАЛ, този път с линейка на „Спешна помощ“.

Прегледът отново е извършен от д-р Дундекова, направена е и консултация с дежурния лекар в Клиниката по педиатрия.

Диагнозата отново е „остър бронхит“, но детето не е хоспитализирано като спешен случай.

След смъртта на момченцето прокуратурата се самосезира, но разследването все още не е приключило.

Междувременно след проверка от Изпълнителната агенция „Медицински одит“ са констатирани нарушения на здравните стандарти и на д-р Магда Илиева е наложена глоба от 2000 лв., тъй като не е назначила изследвания и не е организирала транспортирането на детето до другата болница с линейка.

Педиатърката обжалва санкцията, но тя е потвърдена от Пловдивския административен съд.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай