В Атина провеждат антитерористична операция


Още по темата Гърция затяга сигурността заради страх от атентат23.01.2014 Гърция ще строи по-строг затвор за терористи08.01.2014 В Атина се провежда антитерористична операция, след като гръцката полиция откри автомобил с оръжие и взривно устройство в предградие на гръцката столица, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позовава на правоохранителните органи. В колата е намерен голям арсенал от автомати […]

Още по темата

  • Гърция затяга сигурността заради страх от атентат
    23.01.2014

  • Гърция ще строи по-строг затвор за терористи
    08.01.2014

В Атина се провежда антитерористична операция, след като гръцката полиция откри автомобил с оръжие и взривно устройство в предградие на гръцката столица, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позовава на правоохранителните органи.

В колата е намерен голям арсенал от автомати и ръчни гранати.

Полицията е вдигната под тревога, тъй като не е изключено оръжието да има връзка с терориста Христодулос Ксирос от организацията „17 ноември“. На 7 януари той избяга, след като му бе даден 9-дневен отпуск от затвора за новогодишните празници.

На 22 януари вътрешното министерство обяви награда от 1 млн. евро за информация, която да доведе до залавянето на опасния терорист. Полицията и антитерористичната служба го издирват в цялата стана.

Ксирос има шесто доживотни присъди за серия убийства и терористични нападения, извършени от вече разгромената ултралява организация „17 ноември“. В периода 1975-2000 г. от ръцете на групировката са загинали 23-ма души, включително резидентът на ЦРУ в Атина Ричард Уолш. Случаен взрив на бомба в ръцете на един от братята на Ксирос издаде терористите и позволи на правоохранителните органи да арестуват всички членове на групировката.

На 20 януари избягалият Ксирос качи на анархистки сайт видеозапис, в който отправя заплахи за нови терористични нападения.


VESTI.bg

Коментирай