В „Александровска“ преглеждат срещу рака на кожата


На 14 май (сряда), Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) „Александровска“ отново ще бъде един от центровете на ІХ Национална кампания за скрининг и профилактика на кожния рак „ЕВРОМЕЛАНОМА 2014“, която се провежда по инициатива на Европейската асоциация по дерматология и венерология и Българското дерматологично дружество, съобщиха от болницата. Кампанията се организира с цел […]

На 14 май (сряда), Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) „Александровска“ отново ще бъде един от центровете на ІХ Национална кампания за скрининг и профилактика на кожния рак „ЕВРОМЕЛАНОМА 2014“, която се провежда по инициатива на Европейската асоциация по дерматология и венерология и Българското дерматологично дружество, съобщиха от болницата.

Кампанията се организира с цел да се повиши общественото внимание към кожния рак, чиято заболеваемост показва постоянни тенденции към нарастване.
Меланомът е най-сериозният вид рак на кожата, но когато се установи рано, той се лекува оперативно. При напреднал стадий лечението е продължително и комплесно. Метастазиралият меланом е най-агресивната форма на кожен рак. Около 200 хил. души годишно заболяват в света от меланом, като за една трета от тях изходът е фатален. В България случаите на меланом за по-малко от 50 години са се увеличили около 5 пъти. Всяка година се установяват 500 нови заболели, от които приблизително 50% умират. Смъртността от този вид рак нараства, а тенденцията е още по-тревожна поради факта, че повечето диагностицирани са на възраст до 65 години.
На 14 май (сряда), в Александровска болница ще се проведат безплатни профилактични прегледи за ранно откриване на рак на кожата. Дерматолози от Клиниката по кожни и венерически болести ще консултират гражданите от 8:30 до 13:00 ч. в кабинети №121 и 122 на партерния етаж на клиниката.
Телефонът за предварително записване е 02 9230 495.
В ДКЦ „Александровска“ без предварително записване: д-р Виолета Нанкова, кожен кабинет №103 от 9:00 до 13:00 ч.; д-р Румяна Грънчарова, кожен кабинет №103, от 14 до 16ч.; д-р Петьо Брезоев – кожен кабинет №104 от 8:30 до 12:00ч., съобщиха от пресцентъра на УМБАЛ „Александровска“. /БГНЕС /


VESTI.bg

Коментирай