Въоръжен простреля двама полицаи в Ню Йорк


Въоръжен мъж простреля двама нюйоркски полицаи в патрулната им кола, като уби на място единия и рани тежко другия, след което избяга в близката метростанция и там се самоуби, предаде АП. Впоследствие раненият полицай почина в болница. Стрелбата е станала в бруклинския квартал „бедфорд-Стювесант, обитаван предимно от афроамериканци. От полицията съобщиха, че нападателят е 28-годишен, без да дават подробности. Не са известни мотивите […]

Въоръжен мъж простреля двама нюйоркски полицаи в патрулната им кола, като уби на място единия и рани тежко другия, след което избяга в близката метростанция и там се самоуби, предаде АП. Впоследствие раненият полицай почина в болница.

Стрелбата е станала в бруклинския квартал „бедфорд-Стювесант, обитаван предимно от афроамериканци. От полицията съобщиха, че нападателят е 28-годишен, без да дават подробности. Не са известни мотивите за престъплението.

Инцидентът става по време, когато в Ню Йорк и много градове в САЩ има протести срещу полицейската бруталност, започнали след убийството на невъоръжен чернокож мъж от полицай, припомня АП.

Според „Ню Йорк таймс“, цитиран от Ройтерс, това е първият случай на убийство на полицай в Ню Йорк от три години насам.

Комисарят на нюйоркската полиция Уилям Братън съобщи, че

двамата полицаи са били застреляни предумишлено,

а убиецът е постнал в „Инстаграм“ враждебен към полицията текст. По думите му полицаите Лю Венджин и Рафаел Рамос са били застреляни в главите без предупреждение, както са седели в патрулната полицейска кола в квартал на Бруклин. Полицейският комисар каза още, че по-рано нападателят прострелял и бившата си приятелка в град Балтимор.

Източници от полицията съобщиха, че убиецът е написал в „Инстаграм“, че се кани да застреля две „прасета“ като отмъщение за смъртта на Ерик Гарнър. „Слагам криле на две прасета. Те взеха един от нашите, нека взема двама от техните“, пишело в поста. Смъртта на чернокожия Ерик Гарнър, застрелян от полицай в
нюйоркския район Статън айланд, предизвика множество протести, които се засилиха, след като нюйоркски съд отказа да започне съдебен процес срещу полицая.

Американският президент Барак Обама осъди остро убийството на двамата полицаи,

като в изявлението си подчерта, че служителите на полицията заслужават „уважение и благодарност“ за всекидневната си работа.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай