Въоръжени обраха инкасо автомобил в София – Днес Dir.bg


Трима маскирани мъже са обрали инкасо автомобил в столичния кв. „Слатина“ около 18.40 ч. в четвъртък. Първоначално бе съобщено, че нападателите са петима, а откраднатата сума е над 250 000 лв., но по-късно от СДВР уточниха, че са взети 173 000 лева, а крадците са трима. Инкасо автомобилът е бил спрян пред офис на фирмата […]

Трима маскирани мъже са обрали инкасо автомобил в столичния кв. „Слатина“ около 18.40 ч. в четвъртък. Първоначално бе съобщено, че нападателите са петима, а откраднатата сума е над 250 000 лв., но по-късно от СДВР уточниха, че са взети 173 000 лева, а крадците са трима.

Инкасо автомобилът е бил спрян пред офис на фирмата за парични преводи и платени услуги „Изи Пей“ между улиците „Слатинска“ и „Гео Милев“.

Много драматизирате! Всъщност, това не са обири, а акции на НАП целящи по-добра събираемост. Престъпния контигент у нас е или в затворите, или е редовно профилактиран, или е предобре задоволен – министри, депутати, ДС-перачи, и др. Кой би се хабил..

!

В колата е бил само шофьорът, който е неутрализиран от нападателите. Другите двама служители са били в офиса. Никой от охранителите не е носел оръжие.

След грабежа крадците са избягали с малка тъмна на цвят кола. Според свидетели един от нападателите е бил въоръжен с автомат.

Полицията разследва случая. Началникът на сектор „Грабежи“ в столичната полиция главен инспектор Илко Илиев прекъсна отпуската си и пристигна на мястото на инцидента.

Директорът на СДВР старши комисар Валери Йорданов обясни, че освен парите от фирмата за плащания, от отворения автомобил е взета и друга сума. „Тя се е намирала в запечатано чувалче, но не е била поставена в касата в бронирания автомобил, а е била оставена на пода“, каза той, цитиран от „Фокус“.

„Не мога да кажа, дали наистина нападателите са били въоръжени и с какво точно са били въоръжени, защото все пак това са данни на нападнатите. При положение, че те не са били въоръжени, могат да кажат какво ли не, за да оправдаят своето бездействие”, коментира още той.

По думите му, има сериозни нарушения на охраната от инкасото, включително и това, че е била без оръжие.

Организираната престъпност е част от съвременното капиталистическо общество. Името на такава явление на английски се нарича ”disfunction”. Това е нещо, което върви неделимо с нещо друго, но е с негативен ефект.

m

„Фирмата се проверява.Тъй като и самите действия на служители са били в разрез с всякакви инструкции по отношение на мерките по безопасност и как се обезопасяват ценни пратки”, посочи старши комисар Йорданов.

„Проверка на тази фирма ще бъде извършена обстойно, защото в крайна сметка някои казват „поредния обир”. Аз бих казал, че това е поредният случай, в който се подценяват мерките за безопасност и се разнасят такива пари в центъра на София, които не са с надеждна охрана”, каза Йорданов.

По думите му, няма ясно изрезени версии за обира. Най-вероятно извършителите са наблюдавали, направили са им впечатление занижените мерки за сигурност.

В сряда към 19.30 бяха откраднати 33 559 лв. от клон на Общинска банка в Бургас. Трима маскирани успяха да проникнат в клона, след като отключили вратата на сервизно помещение. Нападатели оставили непокътнати три торби с монети, но отнели частта от дневния оборот на общинска фирма-превозвач.

Вижте снимки от обира в Слатина

Анкета: Защо зачестиха паричните обири у нас?


автомобил – Google News

Отбелязано с:  

Коментирай