Вълна от природни бедствия в САЩ и Мексико


Големи наводнения в южни щати причиниха смъртта на трима души и доведоха до евакуация на населени места, в които улиците се превърнаха в реки.  Силните валежи през последните два дни обхванаха щатите Луизиана, Арканзас, Тенеси, Тексас и Оклахома. Губернаторът на Луизиана обяви извънредно положение в 16 общини и прати Националната гвардия да помага на местните […]

Големи наводнения в южни щати причиниха смъртта на трима души и доведоха до евакуация на населени места, в които улиците се превърнаха в реки. 

Силните валежи през последните два дни обхванаха щатите Луизиана, Арканзас, Тенеси, Тексас и Оклахома.

Губернаторът на Луизиана обяви извънредно положение в 16 общини и прати Националната гвардия да помага на местните власти.

В Боузиър Сити, Луизиана, обитателите на 3500 жилищни сгради са били евакуирани заради опасения от пробив на близката дига. Говорител на местния шериф каза, че хора са били спасявани от покриви на къщи, автомобили и дървета.

Националната метеорологична служба съобщи, че днес дъждовете ще продължат и че се възможни разливи по течението на река Мисисипи в разположените на север щати Мисури, Индиана и Илинойс. Предупреждения за възможни наводнения са издадени в няколко щата.

В същото време студеният фронт, който обхвана значителна част от територията на Мексико, донесе сняг, а в столицата на страната – дъждове и силен вятър с пориви до 70 км в час.

По данни на спасителните служби стихията е съборила 510 дървета, 36 стълба на електропроводи, 70 билборда.

Различни поражения са получили десетки автомобили, но няма сведения за загинали и пострадали в столицата. 

Източник: БГНЕС

В различни райони на Мексико са отменени частично или напълно учебните занятия. Мексиканският щат Дуранго, върху който се стовариха снежни виелици, затвори международната си аерогара. Значително бе затруднено движението по пътищата.

 Националната метеорологична служба на страната предупреди, че „студеното и много студеното време” ще се запази в северната, североизточната и западната част на Мексико.

Населението бе предупредено да се предпазва от измръзване и „много внимателно” да използва отоплителни уреди.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай