Във Варна започна събарянето на 33 общински къщи


Още по темата Жители на „Аспарухово“ протестират заради принудителна евакуацияПреди 7 дни Десетки незаконни къщи в опустошения „Аспарухово“27.06.2014 Днес в район „Младост“ във Варна започна процедура по събарянето на 33 къщи, в които са се самонастанили семейства. Кметът Христо Христов обясни, че имотите са общински, отчуждени са били още в началото на 90-те години на […]

Още по темата

  • Жители на „Аспарухово“ протестират заради принудителна евакуация
    Преди 7 дни

  • Десетки незаконни къщи в опустошения „Аспарухово“
    27.06.2014

Днес в район „Младост“ във Варна започна процедура по събарянето на 33 къщи, в които са се самонастанили семейства.

Кметът Христо Христов обясни, че имотите са общински, отчуждени са били още в началото на 90-те години на миналия век, но не са били съборени и в тях са се самонастанявали различни семейства.

Христов уточни, че днес ще бъдат съборени четири постройки, а в сряда още толкова. След това ще започне същата процедура за останалите 25, като има вероятност някои от къщите да бъдат запазени и след ремонт общината да ги ползва.

Христов посочи, че самонастанилите се граждани никога не са плащали наем за имотите. Той допълни, че не е ясно защо в къщите е имало ток и вода.

По думите му голяма част от сградите са освидетелствани като опасни.

Христов уточни, че най-вероятно през следващата седмица ще започне събарянето на незаконни постройки в ромската махала, известна на варненци като „Максуда“. Началото ще бъде поставено с 51 имота, на чиито обитатели вече са връчени заповеди за освобождаване.

Според кмета в „Максуда“ има поне 200 незаконни къщи, в които не е ясно колко души живеят.

В действията на районното кметство няма дискриминация, нито расизъм, посочи Христов.

По думите му през годините всъщност са били дискриминирани другите български граждани, които си плащат наемите и кредитите. Той посочи, че в кметството има списък със 750 семейства, които имат право да получат и чакат за общинско жилище.

Събарянето на постройките днес събра жители на района, които протестираха, че общината предприема такива действия.

Един от присъстващите – Ридван Сали, посочи, че вече са изпратили уведомително писмо до кмета на града и ще предприемат протестни действия, ако багерите влязат в „Максуда“.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай