Втори певец напуска хора „Йоан Кукузел”


Седмица, след като Георги Петров, един от певците на хора „Йоан Кукузел Ангелогласният“ бе освободен, защото изрази несъгласие по повод липсата на хонорари за хористите за концерт в Париж, друг негов колега напуска състава. Стоян Малинов е част от хора вече 23 години, но начинът, по който е бил освободен Петров, спомогнал за решението му. […]

Седмица, след като Георги Петров, един от певците на хора „Йоан Кукузел Ангелогласният“ бе освободен, защото изрази несъгласие по повод липсата на хонорари за хористите за концерт в Париж, друг негов колега напуска състава.

Стоян Малинов е част от хора вече 23 години, но начинът, по който е бил освободен Петров, спомогнал за решението му.

Днес хората на изкуството ги цени обикновеният човек, но не и управляващите“,

каза Малинов пред „Дарик“.

Според него настроенията в хора са по-скоро песимистични, а колегите му са разочаровани от отношението към изкуството, но не го признават.

„За да отида в Париж, трябваше да си намеря заместник, защото пея в един от столичните храмове. Така че трябваше да наема колега, който да ме замества и съответно да му платя. Иначе той с какво ще ми е длъжен? Защото съм човек на изкуството и защото съм църковен певец. Когато отида в магазина, понеже знаят, че съм човек на изкуството, никой не ми дава даром нищо. Сиренето си е с пари“, коментира Малинов.

Той обясни, че иска по достоен начин да бъде оценен трудът им, „“, допълни хористът и продължи мнението си за Вежди Рашидов:

„Искаме трудът ни да е оценен достойно, а не с изказване на министъра на културата, че се гордее с един есемес от морето. Значи той оценява рибарите, които също са достойни хора, но той не оценява моя труд. Тези инвестиции дълги години – уроци по пиано, по солфеж, по вокално майсторство, за да може публиката да не разбере, че аз не съм добре или някой от нашите колеги не е добре. Всичко това са натрупани години труд и то целенасочен труд. И с лека ръка той ни слага дори зад рибарите. Ако е за 50 лв., ще му дам 100 лв. да прави скулптори“, посочи още той.

„Главният диригент на хора Димитър Димитров каза, че съставът се разграничава от Георги Петров. Не, аз не се разграничавам от Георги Петров. Тези неща си ги говорим с него от години, просто дойде моментът да го изразим на глас“, допълни още хористът.

Във вторник министърът на културата Вежди Рашидов коментира отстраняването на Петров от хора.

„Получиха командировъчни, колкото получава един министър – 35 евро. Човекът си има самолетния билет, дневните са му осигурени, хотелът – ще му дадем 100 лева да се успокои и без да пее, ако може. Аз ще му дам 50 лв. от моя джоб“, заяви Рашидов пред Би Ти Ви.

Недоволни от изказването на министъра готвят протест в четвъртък пред сградата на Министерството на културата под мотото #ПейWithMe.

„Уважаеми данъкоплатци, нека дарим 100 лв. на министър Вежди Рашидов, за да се успокои и да си ходи, защото песента му е изпята. Всеки е добре дошъл да дари 1, 2 или 5 стотинки в шапката за министъра“, гласи съобщението в групата на протеста в социалната мрежа „Фейсбук“.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай