ВСС няма да възобнови проверката по „Яневагейт”


ВСС не прие предложението за възобновяване на проверката по случая с разпространените в публичното пространство разговори между Румяна Ченалова и Владимира Янева. Това става с 9 от гласовете на магистратите, които гласуваха „против“. Сред тях бяха и трима от членовете на Съвета, чиито имена се чуват в изтеклите записи – представляващият ВСС Димитър Узунов, председателят […]

ВСС не прие предложението за възобновяване на проверката по случая с разпространените в публичното пространство разговори между Румяна Ченалова и Владимира Янева.

Това става с 9 от гласовете на магистратите, които гласуваха „против“. Сред тях бяха и трима от членовете на Съвета, чиито имена се чуват в изтеклите записи – представляващият ВСС Димитър Узунов, председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров и Милка Итова.

„Против” гласуваха председателят на ВСК Георги Колев, Галя Георгиева, Светла Петрова, Незабравка Стоева и Румен Боев.

Петима от членовете на ВСС подкрепиха предложението. Освен двамата му вносители – Соня Найденова и Калин Калпакчиев, това сториха и Камен Иванов, Галина Карагьозова и Юлия Ковачева.

„Въздържал се” гласуваха Магдалена Лазарова, Румен Георгиев, Каролина Неделчева, Елка Атанасова, Юлияна Колева и Васил Петров.

Найденова и Калпакчиев мотивираха предложението си с настъпването на нови обстоятелства

след 14 януари, когато ВСС взе решение да прекрати проверката, сред които Доклада на ЕК, експертизата по инициатива на „Биволъ“ за истинността на записите и представянето на допълнителни доводи в рамките на досъдебното производство.

Галя Георгиева подчерта, че няма да подкрепи предложението, тъй като не може да се има доверие на експертизата за достоверността на записите и защото с обсъждането на темата Съветът само си губи времето, при положение, че има други задачи.

Румен Боев също призова да се приключи обсъждането на казуса, защото по думите му по този начин „се вкарва течно гориво в тези, които искат да превърнат съдебната система в изтривалка на всички несполуки в страната“.

Юлия Ковачева посочи, че ще подкрепи предложението и призова колегите си да не гледат на него като опит възобновяването на проверката да доведе до дисциплинарно производство. Тя допълни, че и от Доклада на ЕК става ясно, че очевидно Комисията има още очаквания към Съвета за изясняване на случая.

Също по предложение на Соня Найденова и Калин Калпакчиев

като допълнителна точка от дневния ред на магистратите бе включено и обсъждането на декларацията, разпространена миналата седмица от партия „Ред, законност и справедливост”,

озаглавена „Съюзът на съдиите – бухалка на енергийната мафия“.

Повод за нея стана спечеленото дело за клевета от Румен Овчаров, енергиен министър в периода август 2005 – юли 2007 г., срещу председателя на РЗС Яне Янев.

С 15 гласа „за“ ВСС реши да излезе с декларация срещу политическите и медийни нападки спрямо членове на Съвета, съдии, прокурори, следователи, съдебни институции и съсловни организации, които подкопават авторитета на съдебната система. Единственият глас „против“ бе на Димитър Узунов, а Ясен Тодоров гласува „въздържал се“.

През ноември бившите съдии Владимира Янева и Румяна Ченалова бяха забъркани в скандал с изтекли записи на техен разговор.

В тях се чува как обсъждат явните и тайните договорки във властта, както и нареждане от „Бойко” към главния прокурор Сотир Цацаров Янева да бъде „опраскана”.

Дни след избухването на скандала Ченалова заяви пред медиите, че си спомня въпросните разговори и фактите около тях. Колегата ѝ Владимира Янева обаче се оказа, че не помни разговорите.

Припомнете си повече по темата във видеото:


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай