Всеки пети продаден в Европа автомобил Toyota и Lexus е хибрид – Капитал (Блог)


До момента в цял свят са продадени около 5 милиона хибрида Toyota, като почти 3 милиона от тях са Prius © Toyota Всеки пети автомобил Toyota и Lexus, продаден в Европа през 2012 г., е хибрид и повратната точка в масовизирането на хибридната технология на Стария континент е достигната, съобщиха през седмицата от пресслужбата на японския […]

До момента в цял свят са продадени около 5 милиона хибрида Toyota, като почти 3 милиона от тях са Prius

До момента в цял свят са продадени около 5 милиона хибрида Toyota, като почти 3 милиона от тях са Prius

© Toyota

Всеки пети автомобил Toyota и Lexus, продаден в Европа през 2012 г., е хибрид и повратната точка в масовизирането на хибридната технология на Стария континент е достигната, съобщиха през седмицата от пресслужбата на японския производител. В края на миналата година от Toyota Motor Europe отчитат за пръв път преминаване на границата от 500 000 купени хибрида (375 000 Toyota и 125 00 Lexus) в Европа.

В световен мащаб през миналата година са продадени 1.2 млн. коли от двете марки, задвижвани от двигател с вътрешно горене и електромотор. Една от основните причина за този резултат е разширяването на гамата от хибридни модели, като към момента за Toyota и Lexus те са общо 10. Плановете на Toyota Motor Corporation са до 2015 г. портфолиото на компанията да включва 21 модела с подобно задвижване. Друга причина за популярността на хибридите е фактът, че те имат отлични екологични показатели, което се стимулира финансово от почти всички държави в Европа. Оказва се, че България е единствената държава в Европейския съюз без модерно автомобилно законодателство, което стимулира покупката и експлоатацията на по-икономични автомобили.

Държавната помощ на хартия

Всъщност има един план, който би променил тази ситуация, но записаните в него точки са до голяма степен пожелателни. Става въпрос за приетия на 17 октомври миналата година от Министерския съвет Национален план за действие за насърчаване на производството и ускореното навлизане на екологични превозни средства в периода 2012 – 2014 г.

Според него субсидия от 2500 лева ще получава всяко физическо или юридическо лице, закупило хибридно превозно средство. В документа обаче е записано, че дейностите по този план ще се финансират само ако има предвидени за тях пари в бюджета, а към момента в бюджет 2013 такова перо няма.

В очакване на държавната подкрепа официалният вносител на Toyota и Lexus „Тойота Балканс“ започна да субсидира за своя сметка покупката на хибридни автомобили. При Auris HYBRID и Prius цената им се намалява с 2500 лв. с ДДС, а за Yaris Hybrid бонусът е 1000 лв. с ДДС.

Освен това цялата хибридна гама на Toyota в България сe предлага с безплатно техническо обслужване за 5 години или 100 000 км. Според сметките на „Тойота Балканс“ при това положение и благодарение на по-ниския разход на гориво след изминаването на 100 000 км Auris Hybrid би струвал колкото дизелова модификация от същия модел със сходно оборудване.

Що се отнася за Lexus, то у нас 99% от продаваните автомобили от марката са хибриди, като всеки клиент получава безплатно пълно техническо обслужване за 5 години или 100 000 км с включени консумативи, спирачни накладки, пера за чистачки и светлини.


автомобил – Google News

Отбелязано с:  

Коментирай