Вредни ли са енергийните напитки?


Red Bull, Monster, Rockstar, Shark и всички подобни напитки може и да ви дават криле, но може да ви дадат множество сърдечни рискове за здравето. Според проучване, публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация, излиза, че изпиването на само една енергийна напитка води до значително повишаване на кръвното налягане, пише Smartnews.bg. Тези остри промени могат […]

Red Bull, Monster, Rockstar, Shark и всички подобни напитки може и да ви дават криле, но може да ви дадат множество сърдечни рискове за здравето.

Според проучване, публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация, излиза, че изпиването на само една енергийна напитка води до значително повишаване на кръвното налягане, пише Smartnews.bg.

Тези остри промени могат да поставят човек в опасна ситуация с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.

При направените тестове, учените открили, че средното увеличаване на кръвното налягане е с 6,4%. По-специално с 6,2% се увеличава систоличното кръвно налягане и с 6,8% диастоличното артериално налягане.

Енергийната напитка също така води до 74% нарастване в нивата на норепинефрин. Това е хормон, който повишава кръвното налягане.

Кофеинът, според доста лекари, увеличава кръвното налягане и това е рисков фактор, който може да доведе до инсулт и сърдечни пристъпи. Енергийните напитки съдържат в пъти повече кофеин от кафето. Но това не е единственото потенциално вредно вещество.

Пълни със захар, енергийните напитки могат да допринесат за увеличаване на теглото при постоянна употреба. Вижте още в Smartnews.bg.

В същото време обаче, според спортни експерти, енергийните напитки имат положителен ефект и не представлява проблем да се консумират по 2-3 на седмица. Така те спомагат за подобряване на метаболизма и за изгарянето на повече калории. Изглежда разликата между ползата и вредата се крие в употребяваното количество и както и с всичко останало, с енергийните напитки не бива да се прекалява.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай