Вигенин: Няма заплаха за България заради Украйна


Още по темата НАТО разполага допълнителни отбранителни сили в Източна ЕвропаПреди 5 часа Украйна: Имаме доказателства, че Русия иска кръвопролитияПреди 4 часа Бронетранспортьори с руски знамена влязоха в Краматорск и СлавянскПреди 12 часа Няма пряка заплаха за България и ние не възнамеряваме да искаме някакви специфични действия, усилия или разполагане на сили на НАТО. Това […]

Още по темата

  • НАТО разполага допълнителни отбранителни сили в Източна Европа
    Преди 5 часа

  • Украйна: Имаме доказателства, че Русия иска кръвопролития
    Преди 4 часа

  • Бронетранспортьори с руски знамена влязоха в Краматорск и Славянск
    Преди 12 часа

Няма пряка заплаха за България и ние не възнамеряваме да искаме някакви специфични действия, усилия или разполагане на сили на НАТО.

Това каза днес в Пловдив външният министър Кристиян Вигенин, предаде БГНЕС.

На този етап анализът на Министерството на отбраната сочи, че такова нещо не се налага, обясни министърът.

„Заплахата за изчерпване на ресурса на нашата авиация е реална, но нашите ВВС на този етап се справят със ситуацията, а ако се окаже, че не могат да се справят с охраната на въздушното ни пространство, тогава може да се мисли, но засега такава опасност няма“, подчерта Вигенин.

Няма причини да променяме нашата позиция спрямо случващото се в Украйна, смята още външният министър.

„Нашата позиция е ясна, работим за стабилизацията на страната, а тя не е възможна без участието на Русия и разчитаме на диалог и на преки разговори на Русия и Украйна, съответно на САЩ и ЕС. Утрешната конференция в Женева може да е закъсняла, но по-добре късно, отколкото никога“, каза още Вигенин. Той добави, че разчита тя да има конкретни резултати.

На 17 април вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев свиква заседание на Националния щаб за мониторинг на обстановката в Украйна, съобщи за медиите пресцентърът на МВР.

В заседанието ще участват ръководителите на специални служби, представители на министерства, държавни агенции, директорите на главните дирекции „Национална полиция“, „Пожарна безопасност и защита на населението“ и „Гранична полиция“ и ръководители на други структури.

Ще бъде разгледано развитието на обстановката в Украйна и ще бъдат анализирани възможни бъдещи решения, съобщават от МВР.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай