Вигенин: Категорична позиция за Украйна ще ни навреди


Още по темата КСНС: България не признава референдума в КримПреди 4 дни Обама призова Русия да прибере войските си от украинската границаПреди 18 часа ОС на ООН прие резолюция против анексирането на КримПреди 1 ден Борисов: Крим може да има опасни последициПреди 3 дни Не си струва България да заема категорична позиция – дали ще […]

Още по темата

 • КСНС: България не признава референдума в Крим
  Преди 4 дни

 • Обама призова Русия да прибере войските си от украинската граница
  Преди 18 часа

 • ОС на ООН прие резолюция против анексирането на Крим
  Преди 1 ден

 • Борисов: Крим може да има опасни последици
  Преди 3 дни

Не си струва България да заема категорична позиция – дали ще наложи или не вето върху евентуално решение на Европейския съвет за икономически санкции срещу Русия, при положение, че може да не се стигне до такива санкции.

Това каза в предаването „Седмицата“ по Дарик радио министърът на външните работи Кристиан Вигенин.

Ние сме в средата на един процес и всяка категорична заявка в момента ще навреди на страната ни, добави министър Вигенин. По думите му има немалко страни членки на ЕС, които са изключително скептични по отношение на евентуално налагане на санкции спрямо Русия.

„Ние работим активно с тези страни, за да направим така, че ЕС, ако изобщо премине към обсъждане на темата за санкциите, да бъде изключително внимателен. Категоричните заявки вредят на която и да е страна в ЕС, защото това е съюз от 28 страни членки.

Поставянето на 27 други страни членки пред свършен факт ще ни навреди в конкретната ситуация и би създало едно особено отношение към страната ни в други случаи, когато ние ще искаме да се вземат решения“, смята Вигенин.

„Ние имаме своите основания защо не бихме искали да се стигне до санкции. Направили сме анализи и сме запознали с тях нашите партньори. Изложили сме нашите аргументи – защо едни санкции ще навредят повече на нас, отколкото на Русия и защо те няма да доведат до необходимия ефект“, добави още външният ни министър.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай