Великолепната София Лорен става на 80 години


София Лорен, националната киноикона на Италия, днес – 20 септември, навършва 80 години. Тя отбелязва юбилея си с мемори как от бедно момиче се е превърнала в богата звезда, съобщи Ройтерс. За мемоарите „Вчера, днес и утре – моят живот“ София Лорен вади стари снимки, писма, бележки от звезди като Кари Грант, Франк Синатра, Одри […]

София Лорен, националната киноикона на Италия, днес – 20 септември, навършва 80 години.

Тя отбелязва юбилея си с мемори как от бедно момиче се е превърнала в богата звезда, съобщи Ройтерс.

За мемоарите „Вчера, днес и утре – моят живот“ София Лорен вади стари снимки, писма, бележки от звезди

като Кари Грант, Франк Синатра, Одри Хепбърн, Ричард Бъртън, Марчело Мастрояни.

Тя споделя и много пикантни истории, например как е отхвърлила опитите за сближаване на Марлон Брандо само с един бесен поглед и как Кари Грант е казал да се молят да вземат правилното решение, когато започнали да се влюбват на снимачната площадка. Книгата е като справочник „кой кой е“ в световното кино от предишните 60 години.

Заглавието й е от комедийна антология в три части от 1963 г., режисирана от Виторио де Сика, в която София Лорен играе три различни роли.

С главата „Утре“ тя сякаш иска да каже, че кариерата й още не е приключила.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Освен това иконата на италианското кино София Лорен откри в музея „Сумая“ на магната Карлос Слим в Мексико изложба, посветена на 80-годишнината ѝ, предаде Франс ппрес.

„Това не е честване на миналото, а пролог на един хубав живот – заяви актрисата в присъствието на сина си Карло Понти младши и на магната. – Имам нужда да работя, всяка сутрин се събуждам с нови идеи.“

Облечена в червен костюм тайор, актрисата разгледа изложбата „София Лорен – вчера, днес и утре“, която ще започне да приема посетители на 22 септември.

Представени са обувки, копринени чанти, бижута, награди и допломи на Лорен.

Посетителите ще имат възможност да видят също кадри с най-чувствените сцени от филми, в които й партнират Марчело Мастрояни, Кари Грант и Марлон Брандо.

Освен тоа са изложени много нейни рокли и по-специално лимоненожълтата, която е проектирана от Кристиан Диор и Лорен носи на сватбата си с Карло Понти. Специално място в изложбата заема статуетката „Оскар“ за най-добра актриса, получена от Лорен за ролята й във филма „Чочарка“ (1960) на Виторио де Сика. /Йордан Ачков/

София Лорен в Бокачо 70 (1962) София Лорен в ‘Бокачо 70’ (1962) Източник: ЕПА/БГНЕС

Най-новият филм на София Лорен – адаптация на „Човешкият глас“ от Жан Кокто, излезе миналата година.

София Лорен, чиято истинска фамилия е Шиколоне, се ражда на 20 септември 1934 г. в болница за бедни в Рим.

Тя е незаконна дъщеря на провинциална актриса и актьор от пътуваща театрална трупа. През детството си в селото Пицуоли, където живеят баба й и дядо й, често гладува. Когато става красавица, майка й я завежда в Рим и тя започва да работи като манекенка и да участва в конкурси за красота.

На един такъв конкурс в началото на 50-те я забелязва Карло Понти. Той й осигурява първите роли и гради кариерата й до края на живота си.

София Лорен е печелила две награди „Оскар“ – първата през 1961 г. за ролята в „Чочарка“, а втората за цялостно творчество през 1990 г. Други нейни популярни филми са „Милионерката“, „Графинята от Хонконг“, „Брак по италиански“ и по-новият „Прет-а-порте“.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай