Вдигнаха на крака мъж, обездвижен за над година


Екипът на Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен, ръководен от доц. д-р Йордан Панов, вдигна на крака мъж, прикован на легло повече от година и половина, съобщи Dariknews.bg – Плевен. Преди 18 месеца след битов инцидент човекът загубил способност да движи краката и ръцете си. След няколко месеца лекарите от най-близката […]

Екипът на Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен, ръководен от доц. д-р Йордан Панов, вдигна на крака мъж, прикован на легло повече от година и половина, съобщи Dariknews.bg – Плевен.

Преди 18 месеца след битов инцидент човекът загубил способност да движи краката и ръцете си. След няколко месеца лекарите от най-близката многопрофилна болница обявили състоянието му за окончателно. Наложило се брат му да напусне работа, за да се грижи за него.

Близо година след „доживотната присъда“ в селото им дошъл на гости лекар от Русе. Близките му се примолили да прегледа болния и той се съгласил. Макар и специалист в друга област на медицината, той видял надежда и веднага се свързал с доц. Панов от Плевенската университетска болница. Специалистът се заел със случая и след ден пациентът бил при него.

Екипът на Клиниката по неврохирургия започнал обстойни изследвания, които показали, че пациентът има потенциал за възстановяване въпреки давността на увредата. Установена била тежка мозъчна травма и съпътстваща компресия в шийния отдел на гръбначния стълб. Взели решение да бъде извършена операция за декомпресия на гръбначния мозък и нервите.

Веднага след операцията пациентът показал рязко подобрение. На шестия ден се изправил на крака.

Вече се движи сам, придържайки се на инвалидната количка, в която доскоро е бил прикован. Дори се храни сам.

Сълзи на благодарност изпълват очите му всеки път щом опита да обясни какво са направили за него лекарите от Университетската клиника по неврохирургия в Плевен.

Голямата му молба е да станат ясни имената на всички от екипа вдигнал го на крака начело с доц. д-р Йордан Панов, д-р Емил Маринчев, д-р Младен Овчаров, д-р Илия Вълков – неврохирурзи, Пепа Цветкова и Миронка Матеева – рехабилитатори, ст.м.с. Румяна Христова, и всички медицински сестри и санитари в клиниката.

За доброто възстановяване на пациента помогнала и Екатерина Милева, от специализирана фирма, която дарила задължителната след такива операции ортопедична яка.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай