Вандали искали да „потопят в кръв“ площад „Таксим“ на 1.05


„Вандали се съюзяват, за да потопят в кръв 1 май“, предупреждава турският в. „Акшам“. Според изданието определени групи се стремят да провокират хаос на Международния ден на труда 1 май на истанбулския площад „Таксим“, където властите забраниха демонстрациите по този повод от съображения за сигурност. Тези групи, които набирали хора по улиците за участие в […]

„Вандали се съюзяват, за да потопят в кръв 1 май“, предупреждава турският в. „Акшам“.

Според изданието определени групи се стремят да провокират хаос на Международния ден на труда 1 май на истанбулския площад „Таксим“, където властите забраниха демонстрациите по този повод от съображения за сигурност.

Тези групи, които набирали хора по улиците за участие в демонстрациите, сами признавали, че целта е не честване на празника, а предизвикването на безредици, твърди „Акшам“.

Площад „Таксим“ е емблематичен за работещите в Турция. На 1 май 1977 г. при сблъсъци на площада бяха убити 36 души. След това демонстрациите там бяха забранени до 2010 г., когато на първата разрешена официално демонстрация участваха около 200 хил. души.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай